BAHATO: Tomu Nikolića plaćamo 420.000 evra! A ne znamo ni šta radi
Foto: Aleksandar Jovanović

Bivši predsednik i dalje nemilice rasipa državni novac

BAHATO: Tomu Nikolića plaćamo 420.000 evra! A ne znamo ni šta radi

Politika -

Kancelarija saveta na čijem je čelu Nikolić potrošiće sledeće godine čak 50 miliona dinara - najviše će spiskati za plate, a samo za putovanja će otići 110.000 evra

Građani Srbije će tokom 2018. godine bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dati čak 420.000 evra!

Naime, iako se još ne zna čime se tačno bavi Kancelarija Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kojim rukovodi Nikolić, njen rad će srpske poreske obveznike naredne godine koštati 50 miliona dinara.

Dragica Nikolić, foto: Dragana Udovičić

Osladio im se luksuz

TOMA I DRAGICA NE DAJU VILU NA DEDINJU

Iako već mesecima nije predsednik države, Nikolić i njegova supruga Dragica odbijaju da napuste državnu vilu na Dedinju u kojoj su živeli prethodnih godina. Kako smo pisali, mesečni računi za njihov luksuzni život koštaju nas 1,2 miliona dinara. Takođe, nedavno je za renoviranje krova tog objekta u Užičkoj 23 iz državnog budžeta izdvojeno milion dinara.

Prema predlogu budžeta, predviđeno je da najviše novca ode za zarade zaposlenih - 22,5 miliona dinara, zatim za putovanja - 13,1 milion, dok je za socijalne doprinose predviđeno četiri miliona dinara, a za naknade raznih troškova zaposlenih biće utrošeno 2,2 miliona.

Ništa u ovome ne bi bilo sporno da se zna šta Kancelarija zapravo radi, te kakve je rezultate dosad postigla. Međutim, to niko ne zna, kao što nije poznato ni koliko tačno ima zaposlenih, gde se nalaze radne prostorije, a nemaju ni sajt, telefone i mejl adrese. Poznato je jedino da je direktor Kancelarije dugogodišnji Nikolićev saradnik Nedeljko Tenjović, koji ima platu od 139.000 dinara.

A da apsurd bude veći, u trag Kancelariji nedavno nisu mogli da uđu čak ni službenici Vlade Srbije, koja je i osnivač Saveta, na čijem je čelu Nikolić. Savet je, inače, osnovan u maju ove godine, nakon čega je i formirana pomenuta kancelarija, koja obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Saveta.

foto: Printscreen

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava smatra da je suma od 50 miliona dinara čist bezobrazluk bivšeg predsednika i njegove svite, koja se tako lako ne odriče privilegija i bahanalija.

- Ključno pitanje je ovde kojom je to računicom Nikolić zaključio da mu iduće godine treba baš 50 miliona dinara? Taj novac je uzet iz džepa lekara, profesora, studenata i penzionera. Zašto sada domaćin iz Bajčetine ne izađe i ne kaže građanima: „Ne treba meni i mojoj tašti više ništa ništa od Srbije, mi smo penzioneri, potrošite ovo na sirotinju“ - navodi Ninić i dodaje:

- Javnost treba da zna da je to trošak jedne virtuelne kancelarije koja nema konkretan rezultat, niti će ga ikada imati, jer postoje zakonom ustanovljene institucije koje sarađuju sa Kinom i Rusijom. Saradnja Srbije sa državama Istoka je mnogo starija od dinastije Nikolić.

Stabilne finansije

VEĆ DOBILI 38 MILIONA

Vlada je i u avgustu iz budžetske rezerve za rad Nikolićeve kancelarije obezbedila 38,4 miliona dinara za funkcionisanje do kraja 2017. Na plate zaposlenih u kancelariji tada je izdvojeno 14,4 miliona dinara, a za troškove putovanja 8,13 miliona dinara.

Kurir / Boban Karović

Foto: Aleksandar Jovanović, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OVI SRPSKI POLITIČARI IZGRADILI SU CKRVE ZADUŽBINE Pogledajte, ko je i kakvu ostavio narodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track