ZAVOD ZA STATISTIKU Kovačević: Nema prepreka za Poglavlje 18 o statistici
Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Republičkog zavoda za statistiku

ZAVOD ZA STATISTIKU Kovačević: Nema prepreka za Poglavlje 18 o statistici

Politika -

BEOGRAD - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević poručio je danas da više nema prepreka za otvaranje Poglavlja 18, koje se odnosi na oblast statistike i izrazio nadu da će se to uskoro desiti.

Kovačević je to izjavio prilikom predstavljanja rezultata projekta "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse".

Na konfernciji na kojoj na kojoj su predstavljeni rezultati projekta Evropske unije i RZS-a ostvareni u proteklih 20 meseci, Kovačević je rekao da je taj projekat RSZ-u doprineo u četiri komponente.

Četiri komponente

Prva je, kaže integrisani sistem obrade podataka.

- To je koncept koji se začeo pre desetak godina, i zahvaljući tome, prošle godine smo postali član grupe Visokog nivoa Ujedinjenih nacija za modernizaciju svetske statistike - rekao je Kovačević.

Druga komponenta koja je unapređena ovim projektom bila je, kaže, posvećena nacionalnim računima.

- To će biti osnova za sledeću reviziju za buduće račune bruto domaćeg proizvoda i svih ostalih agregata nacionalnih računa - ističe direktor RSZ-a.

foto: AP

Treća komponenta je posvećena grupi indikatora održivog razvoja što je, prema njegovim rečima, obaveza zemalja prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Četvrta komponenta i ne manje važna, navodi Kovačević je i izrada novog veb sajta RSZ-a.

Direktor Evrostata Piter Everers rekao je da je veoma važno unapređivanje rada Statističkih zavoda u evropskim zemljama i da statistika i statistički zavodi moraju da ostanu relevantni i pouzdani.

Da bi zavod bio pouzdan, Vlada mora da daje garancije da će on raditi nezavisno, naveo je on.

Evropska unija je donirala Republičkom zavodu za statistiku IT opremu u vrednosti od 600.000 evra (data centar, računare i prateću opremu za centralnu zgradu Zavoda i područna odeljenja) koja je bila od važnosti za realizaciju ovog projekta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track