Dinkić: Srbiji preti velika ekonomska eksplozija
Foto: Jutjub

Dinkić: Srbiji preti velika ekonomska eksplozija

Politika -
Situacija je sada takva da maltene ako bi se ovako nastavilo ne bi bilo para čak ni za isplatu penzija a kamoli za nešto drugo, tako da to mora hitno da se sanira i zato se nadam da će razgovori biti ozbiljni i da ćemo napraviti zajednički ozbiljan program i da ćemo ga onda zajedno timski sprovoditi, rekao je Dinkić

BEOGRAD - Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je danas da će buduća Vlada Srbije morati da formuliše "mnogo ozbiljan program" da bi URS u njoj učestvovao, jer Srbiji preti "velika ekonomska eksplozija".

"Situacija je sada takva da maltene ako bi se ovako nastavilo ne bi bilo para čak ni za isplatu penzija a kamoli za nešto drugo, tako da to mora hitno da se sanira i zato se nadam da će razgovori biti ozbiljni i da ćemo napraviti zajednički ozbiljan program i da ćemo ga onda zajedno timski sprovoditi", rekao je Dinkić u Briselu, gde je učestvovao na Samitu evropskih narodnih partija.

Dinkić je naveo da je građanima Srbije potrebna ozbiljna vlada koja će napraviti promene i neće raditi autistično kao prethodna i koja će voditi računa u svim regionima i gradovima i koja će izvršiti suštinsku fiskalnu konsolidaciju, jer preti "velika ekonomska eksplozija".

Predsednik URS-a naveo je da je ta stranka prihvatila poziv novog mandatara Ivice Dačića i njegove Socijalističke partije Srbije, kao i Srpske napredne stranke da razgovara o novoj vladi. Dinkić je naveo da mu je žao jer Demokratska stranka nije bila spremna da prizna greške koje je činila u prethodnom periodu i često se ljutila na URS kada je greške javno kritikovao, a da je URS bio dobronameran.

"Oni zbog toga suštinski nisu ni želeli da budu u Vladi sa nama. Želeo bih da im zahvalim na saradnji u prethodnom periodu", rekao je Dinkić. Predsednik URS-a je dodao da je od kolega iz evropskih narodnih partija dobio podršku za ulazak u Vladu sa SNS i SPS.

Dinkić je naveo da je glavna tema današnjeg samita evropskih narodnih partija bila, kako je rekla nemačka kancelarka Angela Merkel, neviđena i dramatična kriza u evrozoni i mere koje Evropljani nameravaju da preduzmu da bi sanirali tu tešku situaciju, a to je pre svega stvaranje fiskalne i bankarske unije, što je potpuno novo. "Očito je da je Evropa sa samo monetarnom unijom kao kuća bez krova i da evro ne može da opstane ako se ne preduzmu mere za ujednačavanje fiskalne politike i zajedničke politike supervizije svih banaka u Evropi", rekao je Dinkić. Angela Merkel je rekla da je situacija u Evropi dramatična, što se može reći i za Srbiju, jer imamo katastrofalno visok budžetski deficit od čak sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, što je apsolutni negativni rekord u srpskoj istoriji i neće biti nimalo lako to prevazići, jer vidim kako se muče moje kolege u Evropi, ali mi nikada nismo odustajali od velikih izazova, dodao je predsednik URS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track