ZA NJIH UVEK IMA PARA: Predlogom novog budžeta stranke dobijaju 75 miliona više
Foto: Marina Lopičić

najviše najjačim strankama

ZA NJIH UVEK IMA PARA: Predlogom novog budžeta stranke dobijaju 75 miliona više

Politika -

BEOGRAD - Političke stranke koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini naredne godine podeliće ukupno oko 1,04 milijarde dinara. To je za 75,4 miliona dinara više nego ove godine, a za oko 148 miliona više nego lane.

Ova sredstva predviđena su za finansiranje redovnog rada partija, u predlogu budžeta za 2018. godinu, koji se upravo nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine. Ako zakonski predlog bude usvojen bez većih promena, iz kase Ministarstva finansija na račune parlamentarnih partija mesečno će se slivati oko 86,5 miliona dinara.

foto: Zorana Jevtić

Suma namenjena strankama mogla bi da bude i znatno veća ukoliko, ipak, bude doneta odluka o izlasku na vanredne parlamentarne izbore. U tom slučaju za kampanju bi moralo da bude obezbeđeno još oko 800 miliona dinara, kao i oko 50 miliona za štampanje glasačkih listića. Ako do izbora dođe, oni će biti finansirani iz budžetske rezerve.

Najveći "zalogaj" od iznosa za redovan rad pripašće najvećoj stranci, odnosno naprednjacima. Oni su lane iz republičke kase dobijali oko 32 miliona dinara mesečno, a sledeće godine taj iznos će biti za oko osam odsto veći. Sledeći su po sumi koju dobijaju iz državne kase socijalisti, kojima je dosad pripadalo oko osam miliona dinara, a iza njih su radikali, DjB i demokrate. Slede Dveri i DSS koji, pošto su bili na zajedničkoj listi, dele oko pet miliona dinara, kao i Tadićev SDS i LDP. Strankama koje su, u međuvremenu, ostale bez nekih poslanika, kao i onima čiji su se poslanički klubovi raspali, novac neće biti umanjen jer se sredstva raspoređuju na osnovu rezultata na izborima, a ne na osnovu trenutnog broja poslanika.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Predlog budžeta za rad Narodne skupštine tokom sledeće godine predviđeno je 2,13 milijardi dinara. Troškovi putovanja poslanika smanjeni su za 30 miliona u odnosu na ovu godinu i iznose 150 miliona dinara. Manje novca izdvaja se i za popravke i održavanje, dok su veća sredstva namenjena za zarade zaposlenih - 288,7, umesto 275 miliona dinara.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track