Fabrici: Ključna uloga lokalnih samouprava u pristupanju EU
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Stalna konferencija gradova i opština

Fabrici: Ključna uloga lokalnih samouprava u pristupanju EU

Politika -

BEOGRAD - Lokalne samouprave imaju posebnu odgovornost za dobru upravu, bolje usluge građanima, na osnovu principa transparentnosti i delotvornosti, kao i ključnu ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je danas šef Delegacije EU Sem Fabrici.

"U fazi smo napretka u pregovorima, juče su otvorena dva nova poglavlja, ali lokalna administracija će na kraju biti pozvana da sprovede 70 odsto zakonodavstva koje će Srbija preuzeti u svom pravnom sistemu", rekao je Fabrici na otvaranju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

On je dodao da će 70 odsto pravnih tekovina EU primenjivati lokalne samouprave.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"EU je obezbedila 80 miliona evra kao pomoć za sprovođenje reformi. Mnogo stvari je urađeno, ali ostaje još dosta posla - decentralizaijca, unapređenje lokalne infrastrukture i konkurentnosti...", rekao je Fabrici.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge istakao je da je u poslednje dve decenije važnost lokalnih samouprava svetu porasla, kao i učešće javne potrošnje na lokalnom nivou, a sve više se građani uključuju u proces odlučivanja.

Sa druge strane, izazovi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave - nedovoljno plaćeni zaposleni u lokalnim samoupravama i nedovoljan broj službenika, uz neadekvatno finansiranje za lokalne potrebe i nejsana podela rada država i samouprava.

SKGO, u tom smislu, igra ključnu ulogu u korist članica, podvukao je on.

- SKGO je poštovana institucija i njena uloga je suštinski važna u povezivnju centralnih i lokalnih nivoa države, poput jednog institucionalnog lifta”, rekao je Ge.

On je dodao da u Srbiji postoje dobre prakse kada je reč o konsultaciji lokalne vlasti sa građanima, a kao primer naveo Šbabac, koji je organizovao javnu raspravu kako treba trošiti prihode od poreza na imovina.

Ge je kazao i da je za više od 12 godina švajcarska vlada ulagala preko SKGO u različite projekte vredne gotovo osam miliona evra, kao i da Švajcarska namerava da ostane posvećeni partner SKGO i lokalnim samoupravama.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track