BURNO POPODNE U SKUPŠTINI SRBIJE: Raspravljano o budžetu, Đilasu, i o tome ko je šibicar, a ko beznadežan slučaj
Foto: Zorana Jevtić

ista priča

BURNO POPODNE U SKUPŠTINI SRBIJE: Raspravljano o budžetu, Đilasu, i o tome ko je šibicar, a ko beznadežan slučaj

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije su u popodnevnom delu sednice, na kojoj se raspravlja o amandmanima na budžet za 2018. godinu, polemisali i o izbornoj noći 2016. godine, Draganu Djilasu, ceni energenata, kao i o tome ko je "beznadežan slučaj".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović prvo je primetio da su poslanici "konačno stigli" do budžeta pošto su, kako smatra, poslanici vladajuće koalicije "ispričali" amandmane za koje "ni sami neće glasati".

Kritikujući ekonomsku politiku vlade, uz komentar da su napravljene uštede na pogrešan način, Radulović je kazao da je Srbija, prema izveštaju MMF, ostvarila najmanji rast u regionu u periodu od 2014. do 2016. godine u visini od 1,66 odsto.

Kada je reč o penzijama, predlaže da se prvo "vrati oteto", pa da se nominalno svima poveća tri odsto. Takođe, kazao je i da bi deficit bio veći za 50 milijardi dinara u ovoj godini da nisu povećani porezi.

Budžet je kritikovao i Srđan Nogo iz Dveri koji je poručio da "vlada želi da sakrije realan život" posle čega je usledila polemika sa predsedavajućim Veroljubom Arsićem.

"Kolega Nogo je beznadežan slučaj, ne mogu da pomognem, možda jednog dana odrastete", rekao mu je Arsić, a Nogo mu je odgovorio da "zna da ga boli istina i da vlast ima problem da prikaže realno stanje".

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Nisam ja vas nazvao šibicarom, lopovom kao što ste vi nazivali ministre", odgovorio je Arsić, a partijskog kolegu je "branio" Dragan Vesović iz Dveri koji je kazao da Srđan Nogo "nikog posebno nije oslovio tako".

"Jeste rekao šibicari, ali nije nikoga posebno oslovio za razliku od predsedavajućeg koji je rekao da je Nogo beznadežan slučaj", rekao je Vesović.

Da li možete nekog ministra da nazivate šibicarom, mislim da ne, uzvratio je Arsić i dodao da je poslanika ipak pustio da govori i da ne zna "šta više treba da dopusti i da uradi da oni ne bi imail primedbu".

foto: Printscreen YT

"Mnogo je teško predstaviti realan život kad treba da sanirate 100.000 radnih mesta u firmama u stecaju i restukturiranju, njihovu neuspelu ekonomsku politiku. Imamo tri milijarde evra bačenih para za nekoliko godina. Tesko je sanirati rupu od 250 milijardi dinara 2013. i početi 2014. godinu. SNS je otvarala radna mesta i to će nastaviti da radi i da vodi zemlju napred", rekla je Aleksandra Tomić iz SNS.

Ministar Aleksandar Antić je, odgovarajući na kritike Ivana Kostića iz Dveri u vezi sa cenom goriva, najpre rekao da uvređlivi komentari pojedinih poslanika ne zaslužuju pažnju i da će se praviti da ih nije čuo, a onda istakao da je cena elekrične energije najniža u Evropi, dok je cena goriva na nivou proseka u regionu.

"Besmisleno je komentarisati navode kada poslanik izabere dve države koje imaju nižu cenu goriva, Makedoniju i BiH, u kojima ne postoji akcizna politika", rekao je Antić.

Izbornu noć u 2016. godinu komentarisao je Ivan Kostić iz Dveri tvrdnjama da je tada rušeno jedno naselje u Beogradu, da su neki pokušali da taj pokret za "jedan glas i manje" gurnu ispod cenzusa, te da su građani to videli.

foto: Stefan Jokić

Na komentare da će Dveri da sarađuju sa Djilasom, odgovorio je da kontra tvrđama da Djilasu upravo vlast "diže rejting".

Djilas je "izlizana politička ličnost", a jedina "čista" opcija su Dveri, smatra Kostić.

Aleksandra Tomić iz SNS upitala je Dveri zbog čega je bilo potrebe da se "upada u RIK, da se zavrću ruke ženama, da se fizički napadaju clanovi RIK-a, drže zajednički mitinzi, čak se fizički napadala predsednica parlamenta".

Posle kraće polemike, predsedavajući sednici Veroljub Arsić je uglavnom dalje iščitavao podnete amandmane, a sporadično su se javljali šef poslaničke grupe D JB Saša Radulović i poslanik Dveri Ivan Kostić da govore o amandmanima koje su podneli na predloženi budžet za 2018.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track