SAVET EVROPE: Nismo dobili zahtev KiM za članstvo u organizaciji
Foto: Profimedia

bez prijema

SAVET EVROPE: Nismo dobili zahtev KiM za članstvo u organizaciji

Politika -

Savet Evrope (SE) nije dobio formalni zahtev za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji, rekao je danas agenciji Beta portparol generalnog sekretara SE Danijel Holtgen.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je na sednici kosovske vlade najavio da će Priština tokom decembra, a najkasnije u januaru podneti zahtev za prijem u Savetu Evrope.

Portal Lajmi je preneo da je Hodžaj rekao da, ukoliko sada bude podnet zahtev, Kosovo može biti primljeno u Savet Evrope u roku od dve godine.

Ministar je dodao da će u tom periodu Savetom Evrope predsedavati uglavnom zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Savet Evrope, posle Evropske unije, jedna je od najvažnijih organizacija u Evropi, a mi smo jedini u regionu koji nisu njegov deo. Postoje četiri zemlje koje su priznale Kosovo i koje predsedavaju", rekao je Hodžaj na sednici Vlade.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da ima stabilne institucije, da napreduje u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. Kosovo bi na eventualnom putu ka članstvu u Savetu Evrope moralo da prođe niz procedura, uključujući monitoring i ispunjavanje strogih kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

O formalnom zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju odlučivali bi Komitet ministra, telo za monitoring, a potom i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track