TOMA NIKOLIĆ DERIKOŽA: Nemilosrdno troši državne pare! Kupio kompjutere za 2,8 miliona
Foto: Zorana Jevtić

široko

TOMA NIKOLIĆ DERIKOŽA: Nemilosrdno troši državne pare! Kupio kompjutere za 2,8 miliona

Politika -

Kancelarija Saveta na čijem je čelu Tomislav Nikolić za samo nekoliko meseci uspela da potroši više desetina miliona dinara, iako se ne zna šta tačno radi i koja su joj zaduženja

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić uopšte ne mari za državne mere štednje koje su još uvek na snazi! I dok je bio na čelu države, nemilice je trošio novac iz budžeta, a tako je nastavio i sada na mestu šefa Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom.

foto: Shutterstock

Kako otkriva Kurir, kancelarija Saveta nedavno je za kupovinu računara i štampača potrošila gotovo 2,8 miliona dinara, odnosno 23.000 evra. Kao što je već poznato, Vlada Srbije je u maju osnovala Savet, na čijem je čelu Nikolić, koji je potom oformio kancelariju da obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe tog tela. Za samo nekoliko meseci, Nikolić je sa svojim timom uspeo da potroši više desetina miliona dinara iz državnog budžeta, iako se još ne zna čime se oni zapravo bave i šta su rezultati njihovog rada.

- Nikolićeva kancelarija, koju vodi njegov dugogodišnji saradnik Nedeljko Tenjović, praktično još nije počela da radi neki konkretan posao. Naime, uselili su se u državnu zgradu u samom centru Beograda, zaposlili su najmanje 30 ljudi, ali još se i ne zna šta oni tačno rade i da li je zaista potrebno toliko radnika. No, oni se već mesecima opremaju stvarima, bahato troše državne pare, pa su tako samo za računare i štampače dali oko 23.000 evra, što je prilično velika suma - priča izvor Kurira i dodaje:

- Neobično je da daju toliko novca za računare, budući da su se uselili u državni prostor, gde su već bile neke službe, tako da je sigurno tu bilo nešto od opreme. Ali, eto, oni su se odlučili da kupe sve novo.

Inače, prema budžetu za 2018, predviđeno je da kancelarija dobije 50 miliona dinara, a zanimljivo je da će za putovanja dobiti najviše novca od svih Vladinih kancelarija. Uz to, Vlada je i u avgustu iz budžetske rezerve za rad Nikolićeve kancelarije obezbedila 38,4 miliona dinara za funkcionisanje do kraja 2017. Na plate zaposlenih u kancelariji tada je izdvojeno 14,4 miliona dinara, a za troškove putovanja 8,13 miliona dinara.

Branko Dragaš, foto: Printscreen YT

Branko Dragaš

UHLEBLJENJE PARAZITA

Ekonomista Branko Dragaš ocenjuje da telo kojem predsedava Nikolić neće imati nikakve rezultate, a da već uveliko troši novac građana Srbije:

- Ta kancelarija je potpuno nepotrebna, to će se sve biti kao sa onim Dinkićevim ekonomskim savetom, koji nije dao nikakve rezultate. Tako je i ova kancelarija potpuno nepotrebna, samo se troši novac iz budžeta, a nikakve efekte neće postići, to mogu da potpišem. Trebalo je za pomoć u saradnji sa Rusijom i Kinom uključiti naše ljude, odnosno uspešne biznismene koji već decenijama žive u Moskvi i Pekingu, a ne da se ovde uhlebljuju paraziti koji samo troše državni budžet.

Kurir / Boban Karović

Foto: Printscreen YouTube, Shutterstock, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track