VUČIĆ NAKON SASTANKA SA VALENTINOM MATVIJENKO: Za Srbiju je najvažnija iskrena podrška Rusije
Foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

očuvanje stabilnosti i mira na balkanu

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA VALENTINOM MATVIJENKO: Za Srbiju je najvažnija iskrena podrška Rusije

Politika -

MOSKVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, a posle sastanka je istakao da je za Srbiju najvažnija iskrena podrška ruskog državnog vrha.

"Najvažnije za nas je politička i ekonomska podrška Rusije. Za nas je veoma važna podrška teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije od strane Rusije, Putina, Matvijenko.. Za Srbiju je najvažniji zadatak očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu i očekujemo pomoć i podršku Rusije u tome i ubuduće", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Matvijenko.

Matvijenko je sa svoje strane poručila:

"Visoko cenimo nezavisnu spoljnu politiku Srbije, to što ne podleže pritiscima i štiti svoje interese, i što ne uvodi sankcije Rusiji".

foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

Kako je dodala, to je u interesu Srbije, jer tako može da širi ekonomsku saradnju sa Rusijom. Ona je naglasila da su svi razgovori srpske delegacije protekli u prijateljskoj, bratskoj atmosferi.

Savet federacije je uvek i ubuduće će podržavati razvoj odnosa sa Srbijom i ceo Savet federacije bi se učlanio u Grupu prijateljstav sa Srbijom da je to moguće, rekla je ona.

Vučić je naglasio da je veoma zadovoljan svim razgvorima koje je imao u Moskvi, dodavši da je sa Matvijenko bilo reči o saradnji sa ruskim regionima, čime bi trebalo da se bavi i Međvladina komisija moja će se sastati u februaru.

"Verujem da će to doprineti rastu trgovinske razmene", rekao je Vučić, dodavši da je Matvijenko obavestio da se završavaju radovi na Hramu Sv. Save i da je pozvao sagovornicu, kao i ruskog predsednika da 2019. godine posete Beograd na 800.godišnjicu autokefalnosti srpske crkve.

Ranije, na početku sastanka Matvijenko je poručila da poseta srpske delegacije govori o zainteresovanosti srpske strane za dalje unapređenje saradnje.

"Vi ste čovek koji drži reč, ispunili ste obećanje da dođete kod nas uprkos brojnim obavezam. Vaša poseta i reprezentativni sastav delegacije za mene su dokaz zainteresovanosti da dalje širimo saradnju", rekla je Matvijenko na početku sastanka sa Vučićem.

Podsetila je da je nedavno bila u Beogradu i da je poseta protekla u prijateljskoj atmosferi a razgovori bili konstruktivni,o čemu je, kako kaže, detaljno izvestila predsednika Putina.

"Vaša poseta RF uspešno protiče, mi je pažljivo pratimo, mediji je prate, imali ste uspešne razgovore sa predsednikom Putinom. Potpisano je više sporazuma i time se stvara baza za unapređenje ekonomske saradnje i bilateralnih odnosa", rekla Matvijenko.

Vučić je rekao da je veoma zahvalan posetom RF i iskrenim prijateljstvom ruskog državnog vrha koje se moglo osetiti.

"Ono što je za nas najvažnije- osetili smo iskreno prijeteljstvo na strani naših ruskih domaćina. Govorili ste o ruskim medijima koji prate našu posetu i koje sam čitao noćas. U Srbiji su predsednik Putin, pa i vi, glavna vest proteklih dana", rekao je Vučić na početku sastanka.

Suština je u tome da su ljudi u Srbiji mogli da osete iskreno prijateljstvo ruskog državnog vrha i to je za nas veoma važno, naglasio je Vučić.

foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

Zahvalio se Valentini Matvijenko na nedavnoj poseti Beogradu i zamolio je da što češće dolazi.

"Odnose treba da gajimo i negujemo jer tako možemo da uvećamo trgovinsku razmenu i obezbedimo još veću bliskost naših naroda", naglasio je Vučić. Takođe je zahvalio za fantastičan sadržaj posete jer je, kako je rekao, mogao da vidi mnogo stvari za koje nije znao da ni da postoje.

"Mnogo puta sam bio u Moskvi, i možda to vama ništa ne znači, ali potpuno je neverovatno koliko je Moskva napredovala. I u parku Zarjađe i na drugim mestima vidi se kolika su ulaganju u rusku prestonicu", rekao je srpski predsednik.

Kako je rekao, Srbija je veoma zadovoljna što je Rusija uspela da ostvari pozitivan rast ekonomije uprkos sankcijama i što polako izlazi iz svake vrste nametnutih problema.

"Želimo joj još snažniji rast i napredak i uvereni smo da bi to uvek bio dobar signal i za Republiku Srbiju", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja