ĐORĐEVIĆ POTPISAO SPORAZUM U MOSKVI: Srpski radnici sada imaju pravo na ruske penzije
Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

socijalna sigurnost

ĐORĐEVIĆ POTPISAO SPORAZUM U MOSKVI: Srpski radnici sada imaju pravo na ruske penzije

Politika -

MOSKVA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je u Moskvi sa ruskim kolegom Maksimom Anatoljevičem Topilinom, Sporazum o socijalnoj sigurnosti i naglasio da Srbija i Ruska Federacija zaslužuju ovakav sporazum, jer je neophodno da imaju dobre odnose u svim oblastima, pa i u ovoj.

"Sporazum o socijalnoj sigurnosti je od izuzetne važnosti za građane Republike Srbije koji žive i rade u Ruskoj Federaciji. Njegovim potpisivanjem svi naši državljani koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani Rusije koji dolaze na rad u Srbiju, mogu da ostvare pravo na penziju", rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije stvaranje boljih uslova života i rada njenih građana i da će se u skladu sa tim truditi da se svima obezbedi sigurnija i spokojnija budućnost.

Važnost ovog sporazuma potvrdio je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, i predsednica Saveta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Valentina Ivanovna Matvijenko.

Ministar Đorđević je istakao da je sa ministrom rada Topilinom, pored ostalog, razgovarao i o iskustvima, kao i o načinu stvaranja povoljnije demografske slike u Republici Srbiji, po uzoru na Rusiju.

Na potpisanom Sporazumu su dve delegacije radile još od 2010. godine. Prilikom prve posete ministra Topilina Beogradu, u novembru tekuće godine, ministar Đorđević je zajedno sa svojim timom i ruskim kolegama za mesec dana dogovorio potpisivanje do kraja ove godine, što je i ostvareno.

"Imao sam posebnu želju da, kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle nekoliko godina pregovora konačno stavim tačku na ovaj sporazum, jer je on veoma bitan za obe zemlje", to prilikom je rekao ministar Đorđević.

Ministar Đorđević je naglasio da bilateralnu saradnju sa Ruskom Federacijom odlikuju tradicionalno prijateljski odnosi i da je ova poseta Rusiji, kao i potpisivanje pomenutog sporazuma, nastavak dalje uspešne saradnje u oblasti rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, zatim, pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovaj sporazum daje mogućnost licima, koja nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom svojih nacionalnih propisa, da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice.

Veoma je važno istaći da se za utvrđivanje prava na davanje u skladu sa odredbama ovog sporazuma uzima u obzir i staž osiguranja koji je, prema pravnim propisima strana ugovornica, navršen pre njegovog stupanja na snagu.

Ovaj sporazum primenjivaće se i na osigurane slučajeve nastale pre njegovog stupanja na snagu, što podrazumeva da će naši građani ostvariti pravo na penziju za godine rada još iz vremena SFRJ.

(Kurir.rs/Tanjug/ Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track