POČELA RASPRAVA O BUDŽETU VOJVODINE ZA 2018. GODINU:  Predviđena su veća izdvajanja za kapitalne investicije
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

sednica

POČELA RASPRAVA O BUDŽETU VOJVODINE ZA 2018. GODINU: Predviđena su veća izdvajanja za kapitalne investicije

Politika -

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaju danas o budžetu za 2018. godinu u iznosu od 68,6 milijardi dinara, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uoči sednice rekao je da su pozicije koje imaju karakter ekonomskog razvoja dovedene do blizu 40 odsto.

"Radi ilustracije, u budžetu za 2017. godinu to je bilo negde oko 26 procenata. Tako da se u potpunosti ostvaruje politika Pokrajinske vlade čija je prva premisa ubrzani ekonomski razvoj", rekao je Mirović.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na "početni" budžet donet za 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine.

Ukupan fiskalni deficit projektovan je na nivo od 3,7 milijardi dinara i biće pokriven iz sopstvenih sredstava, odnosno iz prenetih raspoloživih sredstava. Predviđena su veća izdvajanja za kapitalne investicije, a kako se navodi u materijalu za sednicu, to su "najveći strateški projekti od nacionalnog značaja" za koje je obezbeđena i podrška Srbije.

Prema rečima Mirovića, u budžetu za 2018. godinu biće održan visok nivo izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i socijalna davanja, kao i izdvajanja za poljoprivredu, gde će određeni konkursi biti specijalizovani.

"U oblasti poljoprivrede biće u fokusu mala i srednja gazdistva. Izbacili smo velike i one koji imaju dovoljno novca da mogu da investiraju u svoj razvoj, pa će tako državni novac otići onima kojima zaista treba", rekao je Mirović i podsetio da se za nekoliko dana u Srbiji otvara IPARD fond za poljoprivredu koji će nadomastiti dobar deo novca.

Mirović je kritikovao sekretarijat za poljoprivredu što je u decembru raspisao konkurs koji je trajao svega četiri dana, na šta je upozorila opozicija, koja je u svojim saopštenjima navodila da je u pitanju moguća zloupotreba i "nameštanje konkursa".

foto: Dado Đilas

"Ne može konkurs da traje četiri dana. To znači da nisu na vreme pripremili konkurs. Sekretar nije u pravu što pušta konkurse u drugoj polovini decembra. Konkurs nije bio namešten, već su želeli da imaju što veću realizaciju i konkurse skrate na nekoliko dana, što onima koji nisu uspeli da se pripreme stvara nelagodu i to nije dobro", rekao je Mirović.

Budžet za 2018. godinu neće podržati poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine jer "ne ispunjava osnovne ustavne minimume", odnosno nije u visini od sedam odsto od državnog, niti su tri sedmine tog budžeta namenjene za kapitalne investicije.

"Posebno je sporno što se 4,8 milijardi prenosi iz prethodne godine. Mi smo insistirali na tome da prilikom oba rebalansa tokom 2017, te pare neće moći da se potroše tokom 2017. godine i da će služiti samo da se fiktivno prikaže da se nešto u Vojvodini investira", rekao je Branislav Bogaroški iz LSV i dodao da je budžet zapravo "raspodela onoga što se tokom prošle godine nije potrošilo".

Budžet neće podržati ni Demokrtaska stranka (DS), a poslanik DS Goran Paunović upozorio je da su zapravo urađena značajna smanjenja u oblasti poljoprivrede, nauke, zaštite životne sredine, socijalnu zaštitu, kulturu i sport i omladinu.

Paunović je kazao i da su poslanici noć pred sednicu dobili materijal o smeni celokupnog sastava saveta Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološkog i Pedagoškog fakulteta i na taj način "priprema izbor dekana i rektora na fakultetima, čime se krši autonomija fakulteta".

Pokret Dosta je bilo neće podržati budžet, a poslanik Aleksandar Zelenski je kazao da je to pre svega zato što ova vlada nije uspela da reši pitanje problema donošenja zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, što je "bio njen zadatak", a na dnevnom redu je usvajanje desetog budžeta bez tog zakona.

"Nije ispoštovano sedam odsto po Ustavu, i ta cifra se kreće negde oko 5,7 odsto", kazao je Zelenski.

Protiv budžeta glasaće i Srpska radikalna stranka (SRS), čiji je poslanik Đurađ Jakšić rekao da ta stranka smatra da nema nikakve razlike između "dosmanlijske i naprednjačke vlasti", jer se investicioni "bum" koji je SNS najavljivao nije dogodio u Vojvodini.

Pokrajinski poslanici raspravljaće i o predlogu pokrajinske skupštinske odluke o kadrovskom planu Vojvodine za 2018. godinu. Vladajuću većinu u Skupštini Vojvodine čine Srpska napredna stranka s koalicionim partnerima, Socijalistička partija Srbije sa koalicionim partnerima i Savez vojvođanskih Mađara.

(Kurir.rs/Beta/Foto: skupstinavojvodine.gov.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track