ZLIKOVCI LOVE U MUTNOM: Tači i Haradinaj hoće da prikriju ratne zločine! Zapad im preti sankcijama
Foto: Profimedia, AP

Ratna koalicija želi da ukine Specijalni sud

ZLIKOVCI LOVE U MUTNOM: Tači i Haradinaj hoće da prikriju ratne zločine! Zapad im preti sankcijama

Politika -

Panika među bivšim borcima terorističke OVK, a sadašnjim prištinskim zvaničnicima, nastala je zbog najave da će uskoro biti objavljene prve optužnice i da će uslediti hapšenja

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj, u pokušaju da ukinu Specijalni sud za zločine protiv OVK, izazvali su bes zapadnih sila koje im prete sankcijama.

Ministar obrane Aleksandar Vulin upozorio je da će Srbija prekinuti pregovore s Prištinom ukoliko kosovske vlasti uspeju u nameri da ukinu Specijalni sud za zločine OVK. S druge strane, Haradinaj je dao još snažnije ohrabrenje protivnicima suda.

Panika među bivšim borcima terorističke OVK, a sadašnjim prištinskim zvaničnicima, nastala je zbog najave da će do 25. decembra biti objavljene prve optužnice i spekulacija da će uslediti prva hapšenja.

Koha ditore navodi da su upravo kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj podstakli peticiju ratnih veterana bivše OVK o promeni zakona o Specijalnom sudu. O imenima na optužnicama do sada se samo nagađalo, i to najčešće o tome da bi među optuženima mogli da budu i pojedini visoki funkcioneri. To se dovodilo u vezu i s formiranjem vlasti u koju je „ratna koalicija“ uključila i Srpsku listu i pojedine poslanike partije Bedžeta Pacolija.

Kadri Veselji, foto: AP

Podlegli pritiscima

KOSOVSKA SKUPŠTINA IDE NA PAUZU

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji juče je saopštio da će skupština biti na zimskoj pauzi do 14. januara, nakon što je u petak uveče propao pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsedništvo kosovskog parlamenta u petak iz dva pokušaja nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju sednice parlamenta.

Haradinaj je i juče nastavio da potpiruje pokušaje ukidanja suda, pa je povodom zahteva 43 poslanika kosovske skupštine za revidiranje zakona o Specijalnom sudu rekao da njegova vlada mora da poštuje zahteve i odluke skupštine.

- Taj sud je neobičan. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu, s obzirom na to da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova - izjavio je Haradinaj.

Vulin je podsetio da je Srbija ranije upozoravala da u Prištini ne postoji ni najmanja spremnost da se sudi za zločine nad Srbima.

- Nažalost, i u dobrom delu međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se sudi za zločine nad Srbima. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije. Ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju, desi li se tako nešto, smatram da treba napustiti pregovore - naglasio je Vulin.

Kako je poručio, Srbija nema šta da traži u pregovorima ukoliko se ukine sud koji još nije ni počeo da radi i nije izdao ni jednu jedinu optužnicu za zločine nad Srbima.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je ovaj pokušaj „ratne koalicije“ čist politički akt od kog nema ništa.

- Tači i Haradinaj zapravo pokušavaju da se opravdaju moćnom lobiju, sastavljenom ne samo od veterana već i od bogatih i uticajnih ljudi, da su probali da spreče osnivanje Specijalnog suda - kaže Janjić za naš list.

Upozorenja diplomata

IZOLOVAĆEMO VAS

Inicijativu za ukidanje suda oštro su osudili i visoki međunarodni predstavnici na Kosovu. Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova ocenila je da je inicijativa strašna i ekstremno štetna, dok je ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi upozorio da ona može dovesti do izolacije Kosova.

- Ideja o izmeni zakona o Specijalnom sudu može globalno da izoluje Kosovo. Nemojte vraćati sat unazad - poručio je Delavi na Tviteru.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O‘Konel ocenio je da je posle zahteva za promenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata.

- Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države - rekao je O‘Konel.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Profimedia, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja