POPOVIĆ: Srpski i jevrejski narod bliski po stradanju
Foto: Fonet/Vlada Srbije

poseta

POPOVIĆ: Srpski i jevrejski narod bliski po stradanju

Politika -

Srpski i jevrejski narod su, iako geografski udaljeni, dva bliska i prijateljska naroda, sa istom stradalnom sudbinom i zajedničkim vrednostima koje dele vekovima, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je danas posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i tom prilikom položio venac na spomen obeležje Jevrejima stradalim u Holokaustu i odao poštu žrtvama stradalim u logoru Jasenovac, navodi se u saopštenju njegovog Kabineta.

Popović je istakao da je nad srpskim i jevrejskim narodom izvršen genocid zbog toga što vole slobodu i nezavisnost.

"Oba naša naroda stradala su od strane nacista vođenih ideologijom Adolfa Hitlera. Ali razlika je u tome što nacisti koji su ubijali Srbe, hrvatski nacisti, nikada nisu kažnjeni za svoje zločine i nikada se nisu poklonili pred srpskim žrtvama", rekao je danas Popović.

On je naglasio da su jedino hrvatski zločinci ostali nekažnjeni za svoja dela tokom Drugog svetskog rata.

"Jedini koji nisu platili danak za ono što su uradili Jevrejima i Srbima u Drugom svetskom ratu su hrvatski zločinci, jer niko nije osuđen za najveće zločine u istoriji, koje su oni učinili prema Srbima i Jevrejima", kazao je Popović.

Popović je istakao da je u Srbiji pokrenuta inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog srpskim žrtvama genocida, po uzoru na jevrejski Jad Vašem.

"U Jad Vašemu i jevrejskom narodu mi imamo najbol?i primer i inspiraciju kako se stradalni narod podigao, ojačao i kako danas čvrsto štiti svoje državne i nacionalne interese", istakao je Popović. On je ukazao da jevrejski narod to nikada ne bi mogao da postigne da se odrekao svoje prošlosti i da je zaboravio na svoje žrtve.

"Zato i mi Srbi moramo da pamtimo naše žrtve, i da iz toga crpimo snagu i mudrost za naš napredak u budućnosti. Jedino ako čuvamo sećanje na naše žrtve, možemo da budemo sigurni da se genocid nad našimnarodom nikada neće ponoviti", zaključio je Popović.

Ministar se nalazi u zvaničnoj poseti Izraelu tokom koje će se sastati sa ministrom nauke i tehnologije Izraela, Ofirom Akunisom, i imati niz radnih susreta sa državnim institucijama, kompanijama i predstavnicima izraelske inovacione, naučne i istraživačke zajednice.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Vlada Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track