NACRT DEKLARACIJE ZA OČUVANJE SRPSKOG NARODA PRI KRAJU: Ostale da se urade samo finese
Foto: Profimedia

uskoro predstavljanje

NACRT DEKLARACIJE ZA OČUVANJE SRPSKOG NARODA PRI KRAJU: Ostale da se urade samo finese

Politika -

Član tima koji radi na tekstu deklaracije Srbije i Republike Srpske o očuvanju srpskog naroda, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, rekao je da je rad na nacrtu tog dokumenta pri kraju, jer je ostalo da se doteraju neke finese.

On je kazao da će taj dokument imati više pravni, nego politički karakter, a imaće i međunarodno utemeljenje, jer se naslanja na Sporazum o specijalnim vezama, koji je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da deklaracija neće biti ni protiv koga, niti će biti na bilo čiju štetu, već je ideja da se poboljša nezavidan položaj Srba, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

Kako je najavljeno, deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

(Kurir.rs/Fonet/Večernje novosti)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЗАШТО ЦАР ДУШАН СИЛНИ НИКАДА НИЈЕ ПОСТАО ДУШАН СВЕТИ? Ево који су кључни разлози!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track