ŠABIĆ NEZADOVOLJAN ZBOG NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA: Zabranjeno mu da bude član bilo kojeg društva, pa čak i ljubitelja životinja!
Foto: Filip Plavčić

čudna pravila

ŠABIĆ NEZADOVOLJAN ZBOG NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA: Zabranjeno mu da bude član bilo kojeg društva, pa čak i ljubitelja životinja!

Politika -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti smatra da je Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti "ispod očekivanog nivoa", a Ministarstvu pravde uputio je dopisom primedbe na taj tekst, uključujući to što nisu procenjena sredstva potrebna za njegov rad. Poverenik Rodoljub Šabić navodi u saopštenju da se Nacrtom predviđaju nove, obimne obaveze Poverenika, ali bez procene potrebnih sredstava za njihovo sprovođenje.

Takođe, Nacrt zakona ukida funkciju zamenika Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, ne navodeći za to nikakav argument", ukazuje Šabić. Primećuje i da se za Poverenika predviđaju neka, kako navodi, izuzetno rigidna ograničenja, kakva, tvrdi, nisu predviđena ni za jednog nosioca javne funkcije.

"Tako bi Povereniku bilo zabaranjeno da bude član bilo kog udruženja. Poverenik bi bio jedini čovek u Srbiji kome je to zabranjeno, jer na primer ne bi mogao biti član udruženja pravnika, filatelista, numizmatičara, ljubitelja životinja...", navodi Ssabić i dodaje da je to suprotno Ustavu.

Dodao je i da je preširoko postavljena zabrana političkog delovanja (ne članstva u političkoj stranci), po njegovom mišljenju - "podložna zloupotrebi u cilju uticaja na nezavisan rad organa".

Šabić je izneo i druge primedbe, kao, na primer, da se nedovoljno pažnje posvećuje tzv. posebnim oblicima obrade podataka.

"Samo manji broj kratkih, a nažalost ne baš jasnih odredbi posvećen je nekima od njih - arhiviranje, naučno istraživanje, obrada JMBG, ali su potpuno neregulisani ostali neki posebni oblici, kao što su video-nadzor ili direktni marketing, iako su veoma važni", naveo je Šabić u saopštenju.

On tvrdi i da se u 59 članova Nacrta predviđa da se iz opšteg režima zaštite izuzima obrada koju obavljaju "nadležni organi radi" gonjenja učinioca krivičnih dela, izvršenja sankcija i zaštite od pretnji javnoj i nacionalnoj bezbednosti", a da pri tome nije precizirano na koje se konkretno organe to odnosi.

Smatra i da je među neprimenljivim odredbama i ona kojom se "ovlašćuje" Poverenik da izrekne novčanu kaznu na osnovu prekršajnog naloga, što nije u skladu sa Zakonom o prekršajima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZORAN MARJANOVIĆ DOBIJA ALIBI? Evo ko će mu biti poslednji adut!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track