Najnovije vesti

KAJL SKAT: U proteklih 15 godina, Amerika obezbedila milijardu dolara pomoći Srbiji!
Foto: Fonet/Nenad Orević

američki ambasador u beogradu

KAJL SKAT: U proteklih 15 godina, Amerika obezbedila milijardu dolara pomoći Srbiji!

Politika

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat ocenio je da Srbija i SAD imaju odličan dugotrajan odnos, podsećajući da se ove godine obeležava 100 godina otkada se zastava Srbije zavijorila ispred Bele kuće. Dodao je da su SAD obezbedile gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji u proteklih 15 godina.

On je za list "Politika" od ponedeljka podsetio je da su SAD među prvima uspostavile diplomatske odnose sa nezavisnom Srbijom, 1882. godine, dodavši da su SAD ponosne na dugogodišnje partnerstvo s građanima Srbije i da se raduju nastavku saradnje u budućnosti.

"Tokom i nakon Prvog svetskog rata, predsednik Vudro Vilson je snažno podržavao Srbiju, a ove godine proslavićemo stogodišnjicu njegove odluke da se srpska zastava vijori nad Belom kućom. Naše nacije su stajale rame uz rame u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, a naše jako partnerstvo nastavilo se nakon rata", rekao je Skat.

Ambasador je naveo da je Srbija proglasila integraciju u EU kao strateški cilj što SAD otvoreno i dosledno podržavaju.

"Američki programi pomoći Srbiji fokusiran su na reforme koj će pomoći da ona ispuni kriterijume za pdridruživanje EU, a to će poboljšati život srpskog naroda kroz jačanje vladavine zakona i povećanjem mogućnosti", kazao je Skat.

On je rekao da će Srbija, zadovoljavajući te kriterijume za pristupanje EU, usvojiti i sprovesti politike koje promovišu prosperitet zemlje i jačaju vrednosti EU.

"Naše partnerstvo uključuje blisku saradnju sa srpskim zvaničnicima radi jačanja demokratskih institucija, unapređenja pravosudne reforme, borbe protiv korupcije, poboljšanja poslovnog okruženja i izgradnje kapaciteta srpske vojske kroz zajedničku obuku i vežbe", rekao je Skat i dodao da su SAD obezbedila gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji za proteklih 15 godina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...