Najnovije vesti

NASTAVLJA SE SUĐENJE UDOVICI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Evo kada će Mirjana Marković doći na Slobin grob!
Foto: Profimedia

DALJE JE GONE

NASTAVLJA SE SUĐENJE UDOVICI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Evo kada će Mirjana Marković doći na Slobin grob!

Politika

Postupak zbog zloupotrebe sa dodelom državnih stanova zastariće tek 2030, a supruga bivšeg predsednika će imati 87 godina

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, u Srbiju i na grob svog muža će moći da dođe tek za 12 godina!


Ukoliko joj se suđenje zbog zloupotrebe sa stanovima Vlade Srbije ne okonča narednih godina, ovaj predmet će zastariti 2030. godine. Tada bi mogla, kao slobodna građanka, da se vrati. Imaće 87 godina.


Pojedini mediji su juče preneli da je postupak protiv Markovićeve, koja je u bekstvu od 2005, zastareo u decembru 2017, što nije tačno, saopštili su iz beogradskog višeg suda. Krivični postupak protiv nekadašnje predsednice JUL i dalje je u toku, a zastarevanje krivičnog gonjenja neće nastupiti narednih 12 godina.

- Za Markovićevom su takođe i dalje na snazi poternica i rešenje o određivanju pritvora iz 2005. - navela je portparol Višeg suda Bojana Stanković.


Mira Marković se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekivanjem, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Njoj se inače sudi u odsustvu jer nije dostupna pravosudnim organima Srbije, a u Rusiji je dobila politički azil.


Suđenje se u ovom slučaju nastavlja danas, a krivični postupak protiv optuženih počeo je još 2002. Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade 2000. godine su, osim Mire Marković, i nekadašnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, kao i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.


Podsetimo, Markovićeva je pobegla u Moskvu 2003. godine. Tamo je dobila azil i živi zajedno sa sinom Markom Miloševićem, dok ćerka Marija živi u Crnoj Gori. Mira je 2006, kada je preminuo Slobodan Milošević, želela da dođe na sahranu, ali je odustala jer se bojala da će biti uhapšena.

 


Pozorište u Gračanici sprema predstavu

MILOŠEVIĆ JUNAK MJUZIKLA


Nakon vrlo uspešne predstave „Hotel Kosovo“, sredinom marata na sceni Prištinskog narodnog pozorišta u Gračanici biće izveden komad „Lift“. Mjuzikl s podnaslovom „Slobodan šou“, u režiji Nenada Todorovića i po tekstu Jelene Bogavac, govori i o životu Slobodana Miloševića i Mirjane Marković.

- Predstava nije ideološki obojena. Dobar deo komada vezan je faktografiju, a ne za našu maštu. Za osnovu priče uzeti su junaci koji žive u Prištini za vreme bombardovanja 1999. i koriste liftove u svojim zgradama. Dramaturškom analizom došli smo do ideje da treba da se bavimo i ljudima koji su obeležili naše živote. Sloba i Mira su vezani za problem Kosova, čak više i od ljudi koji su tamo živeli - kaže Todorović i dodaje:

- Odlučili smo da u komadu bude upotrebljena muzika Marka Grubića. Bračni par Milošević igraće Dejan Cicmilović iz Niškog pozorišta i Ivana Kovačević, članica našeg pozorišta.

foto: Privatna Arhiva


U predstavi učestvuje i ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor Gli Srbija.


LJ. RADANOV

 

Kurir / B. K.

 

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...