Ministarka Joksimović: Srbija najozbiljniji kandidat za članstvo u EU
Foto: Dado Đilas

Protiv paketa za ceo region

Ministarka Joksimović: Srbija najozbiljniji kandidat za članstvo u EU

Politika -

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija sprovodi ozbiljne reforme i da je najozbiljiji kandidat za članstvo u Evropsku uniju, čija bi članica trebala da postane do 2025. godine.

Joksimović je rekla da očekuje da će taj vremenski okvir biti zadržan u Strategiji za Zapadni Balkan koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara u Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da principijelno nema ništa protiv napredak regiona ka EU, ali je dodala da smatra da napredak u pregovorima treba da bude u skladu s individualnim rezultatima koje kandidati postižu u reformama i ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

"Protiv sam takozvanog paketa za ceo region, jer smatram da bi koncept i vizija predsednika (Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera na taj način bili razvodnjeni i relatizovani. Srbija sprovodi ozbiljne reformske procese, imamo stabilnu podršku evropskom putu i čekujem da EU prepozna Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata", rekla je Joksimović.

Ona je rekla da su tri poglavlja u proceduri za otvaranje - poglavlje 33 (finansijske i budžetske odredbe), poglavlje 9 (finansijske usluge) i 13 (ribarstvo), za koje očekuje da budu otvorena za vreme bugarskog predsedavanja EU.

Prema njenim rečima, poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku i 4 posvećeno slobodi kretanja kapitala, biće tehnički spremna za otvaranje.

(Kurir.rs/Beta/Politika/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track