JOKSIMOVIĆEVA UOČI SUTRAŠNJE POSETE JAPANSKOG PREMIJERA: Srbija jedina zemlja van EU u koju dolazi Šinzo Abe
Foto: Fonet, EPA

Dokaz prijateljskih odnosa dve zemlje

JOKSIMOVIĆEVA UOČI SUTRAŠNJE POSETE JAPANSKOG PREMIJERA: Srbija jedina zemlja van EU u koju dolazi Šinzo Abe

Politika -

Srbija je jedina zemalja koja nije članica Evropske unije, a koju će u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posetiti japanski premijer Šinzo Abe, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

foto: Fonet

Ona je istakla da je sutrašnja poseta japanskog premijera Srbiji od izuzetnog značaja, s obzirom na činjenicu da je Japan članica G7, treća svetska ekonomska sila, a i da se u međunarodnim odnosima posmatra kao država koja ima veliki uticaj.

DOBAR SIGNAL DA SE RAČUNA NA SRBIJU: Japanski premijer Šinzo Abe u ponedeljak stiže u Beograd

Podsetila je da je Japan od 2001. do danas donirao Srbiji više od 500 miliona evra, i da je za razliku od drugih donatora vodio računa o svojim donacijama, a kao primer navela je japanske gradske autobuske koji su, kako kaže, jasno označeni i za koje postoji pravilo da svako jutro moraju biti čisti.

foto: Reuters

Navodi da je Japan tehnološki razvijena zemlja, te da su neke od japanskih kompanija već prisutne na našem tržištu, a među njima je "Panasonik" i podsetila da je japanska kompanija za proizvodnju kablova za automobile "Jazaki" prosle godine otvorila svoju fabriku u Šapcu.

UME I SA PUTINOM I SA TRAMPOM: Ko je Šinzo Abe, japanski premijer koji je ponovo dobio većinu?

Kako je istakla, njihova predviđanja su da će ta kompanija dostići izvoz od 120 miliona evra i obezbedi posao za 1700 radnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Foto: Fonet, EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track