POTVRĐENO PISANJE KURIRA O DATUMU IZLASKA NA BIRALIŠTA: Beograđani, neka su vam srećni izbori 4. marta!
Foto: Nebojša Mandić

KONAČNA Odluka

POTVRĐENO PISANJE KURIRA O DATUMU IZLASKA NA BIRALIŠTA: Beograđani, neka su vam srećni izbori 4. marta!

Politika -

KREĆE KAMPANJA Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković juče je raspisala izbore u Beogradu, Boru, Aranđelovcu i pozvala građane da glasanjem odluče o svojoj budućnosti

Građani Beograda izlaze na birališta 4. marta, što je Kurir prvi nedavno i najavio!

foto: Fonet

Naime, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković juče je raspisala izbore u Beogradu, kao i u Boru i Aranđelovcu. Ona je pozvala građane da izađu na birališta, jer svojim glasom odlučuju kako će izgledati budućnost njihovih gradova, život njihovih porodica i prijatelja.

- Važno je da na ove izbore izađu svi i da biraju vredne i marljive ljude - navela je šefica parlamenta.

foto: Aleksandar Jovanović

Zoran Radojičić

BIO BIH DOBAR GRADONAČELNIK

Beograđani bi trebalo da podrže listu „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“ jer ćemo dati sve od sebe da dostignemo cilj, a to je da Beograd bude bolji i „sa još više duše“, istakao je direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj doktor Zoran Radojičić, nosilac te liste.

- Zadovoljstvo mi je da budem prvi na listi profesionalaca, koji će dalje raditi na unapređenju našeg Beograda - kazao je on prilikom potpisivanja liste koju predvodi.

Poručio je da voli Beograd kao i da misli da ima prostora da bude još bolji, bez obzira na to što je, kako kaže, u poslednjem periodu dosta toga urađeno, da „svi zajedno radimo na tome i dostignemo cilj da Beograd bude jedna od vodećih metropola u Evropi“. Na pitanje koliko će učešće u izborima promeniti njegov život i uticati na svakodnevne obaveze, Radojičić je naglasio da će mu posao u Tiršovoj biti na prvom mestu, kao i unapređenje te klinike, ali da će istovremeno raditi obe stvari, a da veruje da bi dobro obavljao posao gradonačelnika.

Imala je poruku i za političare koji će se nadmetati na izborima:

- Ozbiljno shvatite ovu izbornu kampanju. Poštujte protivnike, obraćajte im se idejama, programima, a ne mržnjom. I što je najvažnije, poštujte volju građana.

Saša Janković, PSG

NE OČEKUJEM FER IZBORE

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da ne očekuje fer uslove za izbore u Beogradu. Ocenio je i da gradski izbori nisu uobičajeni redovni izbori, već su „pitanje opstanka i budućnosti Srbije“. Janković nije direktno odgovorio na pitanje da li je razočaran što je SDS Borisa Tadića odlučio da na izborima podrži kandidata DS, već je rekao da svim opozicionim strankama želi uspeh na izborima i da je uveren u dobar rezultat, ali da je pitanje ko će sa kim - tehničko pitanje, a njemu je važnije da se svi okrenu prema represivnom režimu.

Izbori su juče raspisani, ali kampanja se uveliko zahuktava. Dok mnoge stranke još pregovaraju i dogovaraju se o koalicijama i savezima, Srpska napredna stranka (SNS) već je izašla s listom kandidata za odbornike u beogradskoj skupštini. Među imenima preovladavaju uglavnom vrhunski stručnjaci, glumci, sportisti, profesori...

Raznoliko

Prvi na listi, koja nosi ime „Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd“, jeste dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici. Sledi ga balerina Aja Jung, zatim koordinatorka sigurne kuće Vesna Stanojević, dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović. Na listi SNS je takođe i novinar Živorad Žika Nikolić, glumac Branko Milićević Kockica, te sportisti Milan Gurović i Ivan Grbović...

foto: Zorana Jevtić

Luka Maksimović Beli

IDEM SAM NA IZBORE

Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević, kaže da na beogradske izbore neće ići u koaliciji s inicijativom Ne da(vi)mo Beograd, niti sa bilo kim drugim.

- Kada sam se kandidovao na predsedničkim izborima, tražio sam podršku inicijative Ne da(vi)mo Beograd, da bi oni tada rekli kako neće podržati nikoga, a kasnije su podržali Jankovića - naveo je medijima Maksimović.

Inače, to što je Radojičić prvi na listi ne znači da će on biti i kandidat za gradonačelnika Beograda, ali se, kako se nezvanično može čuti u SNS, ni ta mogućnost ne isključuje. Ono što je zasad gotovo izvesno jeste da aktuelni šef Beograda Siniša Mali neće ostati na tom mestu. To je, naime, otkrio predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji je naveo da će Mali „imati odgovoran posao u Beogradu“, ne navodeći na koju poziciju misli, uz napomenu da je Mali „mnogo puta tražio od njega da ga oslobodi gradonačelničke funkcije“.

foto: Fonet

Odluka

MILOŠ JOVANOVIĆ KANDIDAT DSS

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda biće predsednik te stranke Miloš Jovanović, saopštila je strank.:

- Predsedništvo DSS je donelo odluku da, ukoliko na beogradskim izborima nastupi samostalno, njen kandidat za gradonačelnika bude Miloš Jovanović, predsednik stranke. Konačna odluka o načinu izlaska na izbore biće doneta pre kraja nedelje.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da je odluka SNS da u prvi plan ne ide s političarima, već sa stručnjacima i poznatim ličnostima, prilagođena specifičnostima beogradskih izbora.

foto: Marina Lopičić

POVRATAK Počinje „neki drugi film“

TADIĆ SE NA 60. ROĐENDAN VRATIO U DS

Lider SDS Boris Tadić je pre nekoliko godina otišao iz DS s porukom „Vidimo se u nekom drugom filmu“, a juče je, dajući podršku demokratama i Draganu Šutanovcu u trci za beogradske izbore, kazao: „Ovo je taj drugi film.“ Objasnio je da to nije samo podrška Draganu Šutanovcu, već i želja da se krene u ujedinjenje i obnavljanje DS. Naime, on je rekao da će SDS pozvati da se, nakon izbora, objedini rad DS i da se bivši lideri te stranke dogovore jer, kaže, „nema bolje alternative i jedino je DS sposoban za velike pobede“. Inače, nakon ovakve odluke, definitivno je da DS na gradske izbore ide, pored SDS, i sa Novom strankom i Zelenom ekološkom partijom. U DS za Kurir navode da se neće skrivati iza imena poznatih, ali dodaju da će na njihovoj listi i te kako biti prepoznatljivih lica.

- Na listi će biti ugledni stručnjaci, profesori, iskusni političari, rukovodioci velikih sistema, ali i veliki broj mladih. Među imenima će biti glumac Branislav Lečić, general Sreto Malinović, novinar Aleksandar Crkvenjakov...

Ranjive grupe

- Dodatni razlog je taj što je ta lista napravljena tako da su biografije tih kandidata bliske svakodnevnom životu većine birača: sport, ranjive grupe, deca, nasilje nad ženama - objašnjava sagovornik Kurira.

BIOGRAFIJA PRVOG NA LISTI SNS

- Rođen 24. oktobra 1963. godine u Lazarevcu

- Oženjen Tijanom, ima sinove Ivana i Ognjena

- Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1989. s prosečnom ocenom 9,14

- Na istom fakultetu magistrirao 1998. i doktorirao 2006.

- Aktuelni direktor i hirurg na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu

- Svakodnevno se bori za život dece u Srbiji

- Profesor Medicinskog fakulteta na katedri hirurgije

- Predsednik Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu dece pri Ministarstvu zdravlja

- Usavršavao se u zemlji i inostranstvu, u najznačajnijim dečjim klinikama i bolnicama

- Govori engleski jezik

ŠTA KAŽU ADUTI SNS ZA IZBORE

VESNA STANOJEVIĆ, KOORDINATORKA SIGURNE KUĆE

Na listi sam zato što podržavam ono što je SNS učinio za sigurne kuće i žene žrtve nasilja u periodu otkad je na vlasti. Radeći godinama ovaj posao, na neki način mogu da napravim razliku između perioda odranije i perioda otkako su oni došli i koliko je tu uloženo, dato, koliko oni često obilaze kuće.

ŽIVORAD NIKOLIĆ, UREDNIK „ŽIKINE ŠARENICE“

Sviđa mi se društvo koje se nalazi na listi, pa sam i ja prihvatio da im se pridružim. Sve su to ostvareni ljudi, zanimljivi. Imam dovoljno godina da mogu malo da pomognem savetima, idejama, da ove mlađe podstičem da više rade. Mi stariji ove mlađe moramo da podržavamo.

SVETISLAV GONCIĆ, GLUMAC

Hvala im što su me pozvali. Prihvatio sam to jer ako mogu da doprinesem razvoju kulture ili na bilo koji drugi način, to je onda odlično. Pretpostavljam da su ostali pozvani baš iz razloga jer imaju neki svoj lični integritet i jer su usmereni ka nekoj budućnosti Beograda.

AJA JUNG, BALERINA

Razgovarala sam dugo s predsednikom. Ovo nije lista jedne partije, ovo je lista uspešnih ljudi koji su ostvareni u svojim profesijama, koji mogu da doprinesu da Beograd postane bolji grad. U mom slučaju - da Beograd postane kulturna prestonica...

Kurir / B. Karović - S. Đurić

Foto: Aleksandar Jovanović, Fonet, Marina Lopičić, Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track