Najnovije vesti

ODAKLE HARADINAJU TOLIKI NOVAC: Švajcarski Noje cirher cajtung piše o misterioznom bogatstvu bivšeg gospodara rata
Foto: Fonet

tajna

ODAKLE HARADINAJU TOLIKI NOVAC: Švajcarski Noje cirher cajtung piše o misterioznom bogatstvu bivšeg gospodara rata

Politika

Švajcarski list "Noje cirher cajtung" pisao je juče o baškarenju kosovskog premijera tokom dočeka Nove godine u Švajcarskoj i postavio pitanje: "Odakle njemu toliki novac"?

- Nemoguće je sakriti se od političkih protivnika na Kosovu. To su pre deset godina iskusili svedoci koji su hteli da svedoče protiv Ramuša Haradinaja, a onda zaćutali. Haradinaj je dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i danas je premijer zemlje. Ali sada je morao sam da shvati da je i dalje teško sačuvati tajne u ovom isprepletanom društvu velikih porodica - piše "Noje cirher cajtung" u kratkom osvrtu na "misteriozno bogatstvo bivšeg gospodara rata".

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Haradinaj je naime tiho proslavio Novu godinu sa suprugom, troje dece i nećakom u Švajcarskoj, ni manje ni više nego u hotelu "Karlton" u Sen Moricu.

- Povezanost sa Švajcarskom on deli sa mnogim bivšim kadrovima gerilske trupe OVK. Pre nego što je u ratu 1998/99. godine postao ratni vođa regiona Dukađin, radio je kao izbacivač u noćnom klubu. Švajcarska je dakle logičan izbor za odmor - piše list.

"Ali otkud Sen Moric i otkud Karlton", pita se istraživački portal "Insajderi".

Za jednu noć u 160 kvadrata carskog apartmana, koji je Haradinaj navodno rezervisao, mora da se izbroji oko 5.000 franaka. Zajedno sa novogodišnjom večerom i drugim udobnostima desetodnevni odmor navodno je stajao oko 80.000 franaka. Portal prenosi da se tačan iznos ne može dati jer hotel ne daje podatke. A i kabinet Haradinaja ćuti. Tamo kažu da se radi o privatnim izdacima sa kojima država nema ništa, prenosi "Dojče vele".

foto: EPA

Ciriški list podseća da je Haradinaj nedavno sebi povećao platu, što je objasnio time da ima troškove odevanja u skladu sa funkcijom, pa je sada najplaćeniji premijer regiona.

- Ali i sa takvom zaradom je teško platiti odmor u Sen Moricu. Kao što rekosmo, na Kosovu je skoro nemoguće imati tajne. Nerešena ostaje samo misterija otkud bogatstvo ljudima poput Ramuša Haradinaja - navodi švajcarski list.

(Kurir.rs/Dojče vele)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...