OTVARAJU SLAMARICE: Stranke beže od kredita ko đavo od krsta
Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

Partije tvrde da se neće zaduživati za izbore

OTVARAJU SLAMARICE: Stranke beže od kredita ko đavo od krsta

Politika -

Dobra kampanja, prema oceni stručnjaka, košta oko milion evra, a funkcioneri listom tvrde da će ipak biti skromniji

Tokom svakog izbornog procesa potroši se ogromna količina novca. Po tome ni predstojeći gradski izbori neće biti izuzetak, jer će stranke za potrebe kampanje, prema nezvaničnim procenama, izdvojiti i po milion evra. Iz SPS-JS, DS i SRS kažu da se neće zaduživati, već će kod nekih biti otvorene i slamarice!

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković očekuje da će ovo biti „kampanja u kojoj će se trošiti značajni resursi“.

- I ne samo finansijski već i ljudski i volonterski. Otprilike oko tri četvrtine ukupnih troškova ode na medijsko oglašavanje. Napraviće se jedna hijerarhija koja će pokazati dominaciju sredstava koje će uložiti stranke vladajuće koalicije - kaže Stojiljković.

Prema njegovim rečima, neke stranke će zarad kampanje biti primorane da podižu i kredite.

- Krediti se i podižu zbog učešća u vlasti ili makar nekog uticaj na nju, jer je to za partije živeti ili ne živeti. To su sredstva koja će se sigurno meriti višemilionskim iznosima, u evrima - kaže Stojiljković.

foto: Printscreen

Lider JS Dragan Marković Palma kaže da koalicija SPS-JS za kampanju neće podizati kredit.

- Ne mislim da izlazimo na izbore sa ogromnim parama. Obići ćemo svaku opštinu, svaku mesnu zajednicu, a ono što je osnovni trošak finansiraćemo od priliva koji dobijamo na osnovu broja poslanika iz budžeta Srbije jer su i SPS i JS parlamentarne stranke - poručio je Marković.

Iz DS kažu da se zbog finansiranja kampanje neće zaduživati kod banaka, već da će se finansirati iz priloga članstva, simpatizera...

Funkcionerka SRS Vjerica Radeta kaže da se ni radikali neće zaduživati.

- Naša kampanja biće skromna. Dobićemo određena sredstva, kao i svi iz budžeta, jer ćemo podneti odgovarajuću dokumentaciju. Ako nam još nešto bude trebalo, trošićemo od onoga što smo uštedeli - kaže Radeta.

Marko Bastać, čija izborna lista nosi naziv „Šta radite, bre“, kaže da se za kampanju snašao.

- Podneli smo zahtev za korišćenje javnih sredstava gradskoj izbornoj komisiji, a sve ostalo će doći od priloga građana - kazao je Bastać.

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA PROGLASILA ŠEST IZBORNIH LISTA

1. „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!“

2. „Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka“

3. „Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)“

4. „Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)“

5. „Aleksandar Šapić - Gradonačelnik“

6. Grupa građana „Šta radite, bre - Marko Bastać“

Ko će s kim?

PUPS SA SNS I SDPS, DJB SA DVERIMA

Partija ujedinjenih penzionera Srbije nastupiće na predstojećim izborima za skupštinu glavnog grada na izbornoj listi „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“, a na osnovu koalicionog sporazuma koji su potpisali SNS, SDPS i PUPS, dok su lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri Saša Radulović i Boško Obradović potvrdili da će nastupiti zajedno na beogradskim izborima. Dragan Đilas najavio je juče da će u ponedeljak biti formirana grupa građana u čije ime se kandiduje, da se u sredu očekuje predaja potpisa.

Istraživanje Ninamedije

SNS UBEDLJIV, ĐILAS NA 14 ODSTO

Ukoliko bi lokalni izbori u Beogradu bili održani sledeće nedelje, SNS bi osvojio 37,2 odsto glasova opredeljenih birača, dok bi na drugom mestu bila lista okupljena oko Pokreta slobodnih građana (PSG - Dragan Đilas - Vuk Jeremić) sa 14 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedija. Da će sigurno izaći na izbore, izjasnilo se 41 odsto ispitanika, 24,1 odsto reklo je da bi verovatno izašli na glasanje, 8,3 se ne bi odazvalo pozivu, 19,8 odsto je onih koji sigurno ne bi ispunili građansku dužnost, a neodlučnih je 6,8 odsto.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track