POSETA VUČIĆA SMIRILA TENZIJE NA KOSOVU: Ovo su ključni efekti posete predsednika Srbije pokrajini!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ISTRAŽUJEMO

POSETA VUČIĆA SMIRILA TENZIJE NA KOSOVU: Ovo su ključni efekti posete predsednika Srbije pokrajini!

Politika -

Nastavak dijaloga sa Prištinom pravi je odgovor na politički terorizam kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića i najvažnija poruka šefa države, ocenjuju analitičari

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu posle atentata Olivera Ivanovića i straha kojeg je ubistvo izazvalo u srpskom narodu pre svega je poziv na smirivanje situacije i smanjenje tenzije, ocena je analitičara.

I sam predsednik Srbije je, sumirajući celodnevni boravak, rekao da naši ljudi na Kosovu razumeju da racionalnim pristupom i razgovorom sa Albancima, ali i našim unutrašnjim dijalogom, možemo da guramo zemlju napred.

- Mislim da smo, u najgorem slučaju, dobro čuli, možda se nismo u svemu razumeli, ali se jesmo dobro čuli i mislim da sam video i dobrim delom razumeo pogled upućen ka Beogradu i svima nama - rekao je Vučić posle višesatnog razgovora sa Srbima.

Egzistencijalni problemi

- Pokazalo se da su zapošljavanje i egzistencijalni problemi ono što najviše brine naš narod. Ono što je ključni problem jeste briga za bezbednost. Jasno je da Srbi na severu KiM i južno od Ibra imaju i različitih problema, ali se videlo da svi dobro razumeju da nam je potreban racionalan pristup - naglasio je Vučić.

foto: EPA

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da je ta poseta donela smirenje na Kosovu.

- Nakon posete Vučića na KiM već se oseća jedna vrsta relaksacije posle velikog uznemirenja koje je nastalo zbog ubistva Olivera Ivanovića. Čini se da će period koji sledi doneti nastavak pregovaračkog procesa i pokušaja da se odnosi između Beograda i Prištine urede na način koji bi omogućio normalno funkcionisanje Srba na Kosovu - rekla je Joksimovićeva.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je Vučićeva poseta KiM imala nekoliko slojeva, prvi je bezbednosni, a ključna politička poruka je da dijalog mora da se nastavi.

Nema zaštićenih

- Poruka je da neće biti prekidanja dijaloga i da je to pravi odgovor na politički terorizam kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića, da će Srbija insistirati na razmeni bezbednosnih podataka i u raščišćavanju ovog ubistva, kao i da će se Srbija suočiti i sa kriminalom koji uznemirava i samu srpsku zajednicu i potiče iz nje. U Kosovskoj Mitrovici je bilo i političkih predstavnika i predstavnika vladajuće koalicije i opozicije. To je bio u osnovi jedan dobar razgovor za ovu priliku, ali ne i dovoljan. Sa predsednikom se mora otvoreno razgovarati, ovo nije vreme da se bilo šta radi iza leđa i krije. Bez pozicioniranja predsednika Srbije kao predsednika svih Srba neće se dobro odvijati situacija.

foto: Dado Đilas

Nebojša Stefanović o istrazi

NEMA ZVANIČNE RAZMENE PODATAKA SA PRIŠTINOM

Ministar policije Nebojša Stefanović izrazio je sumnju povodom istrage o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića jer mu se, kako je rekao, čini da se ona na sve načine usporava, te se nada da taj proces neće biti „upropašćen i namerno vođen u pogrešnom smeru“.

- Do sada nemamo zvaničnu razmenu podataka sa Prištinom i nismo zvanično dobili informacije od istražnih organa. Čini mi se kao da se istraga usmerava u pravcu da se usporava, ili da se nedovoljno brzo postupa po svim tragovima. Imali smo mnogo dezinformacija - kazao je Stefanović i dodao:

- Bez obzira na to ko se nalazi iza ubistva Ivanovića, i izvršioci i nalogodavci moraju najoštrije da odgovaraju.

Kako je saopštio albanski tužilac, danas se očekuje izveštaj sa kamera koje su navodno snimile ubistvo.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Razgovor i sa opozicijom

TRAJKOVIĆ I VUČIĆ U UTORAK

Momčilo Trajković, bivši potpredsednik republičke vlade i lider Srpskog nacionalnog foruma, izrazio je nadu u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću da će do njihovog susreta uskoro doći, pošto do toga nije došlo tokom predsednikove posete KiM iako je bio zakazan. Trajković je naveo da problem KiM nije u desetorici predsednikovih neistomišljenika, te da stanje u pokrajini nije onako kako mu predstavljaju njegovi saradnici. Međutim, iz Predsedništva Srbije je ubrzo posle pisma stiglo saopštenje u kojem se izvinjavaju i susret sa predsednikom Vučićem zakazuju za utorak.

Sanja Đurić - Foto: EPA; Tanjug/Dimitrije Goll; Aleksandar Jovanović; Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track