55 GODINA OD POTPISIVANJA JELISEJSKOG SPORAZUMA: Evropsku uniju je izgradio mir, ne rat
Foto: Damir Dervišagić

Jubilej

55 GODINA OD POTPISIVANJA JELISEJSKOG SPORAZUMA: Evropsku uniju je izgradio mir, ne rat

Politika -

Prijemu su u ime Vlade Srbije prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ministri sporta i rada, Vanja Udovičić i Zoran Đordević

Saradnja Berlina i Pariza bila je ključna za razvoj cele Evrope i nastanak Evropske unije, zaključak je ambasadora Francuske i Nemačke u Srbiji, Frederika Mondolonija i Aksela Ditmana, koji su sinoć bili domaćini na prijemu u francuskoj rezidenciji u Beogradu povodom obeležavanja 55. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

- Istorija Nemačke i Francuske puna je komplikovanih susedskih odnosa i brojnih surovih sukoba, ali je i istorija pomirenja koji danas proslavljamo, mira koji je postao motor Evrope. Na tom putu posebno su važni mladi ljudi i formiranje francusko-nemačke kancelarije za mlade. Ponosan sam što je i na Balkanu formirana Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), koja se rukovodi istim idealima i takođe teži stabilnosti i miru - kazao je Mondoloni.

foto: Damir Dervišagić

Nemački ambasador Ditman izneo je slično mišljenje i ocenio da Jelisejski sporazum može da bude uzor zapadnom Balkanu, obećavši podršku evropskim integracijama Srbije i regionalnom pomirenju.

Prijemu su u ime Vlade Srbije prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ministri sporta i rada, Vanja Udovičić i Zoran Đordević.

Podsetimo, Jelisejski sporazum o prijateljstvu i saradnji Francuske i tadašnje Zapadne Nemačke potpisali su 22. januara 1963. Šarl de Gol i kancelar Konrad Adenauer.

Kurir / A. S. B.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track