VUČIĆ I BRNABIĆEVA SA TAJANIJEM: Sa predsednikom EP o evrointegracijama Srbije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Susret na Andrićevom vencu

VUČIĆ I BRNABIĆEVA SA TAJANIJEM: Sa predsednikom EP o evrointegracijama Srbije

Politika -

BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija počeo je danas u zdanju na Andrićevom vencu.

Kako je najavljeno, nakon sastanka, Vučić i Tajani obratiće se medijama.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti poroces evrointegracija Srbije i reforme koje Srbija u tom cilju sprovodi.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Brnabićeva sa Tajanijem o očekivanjima Vlade Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u današnjem razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem da očekuje da će objavljivanje Strategije proširenja Evropske komisije početkom februara u Strazburu, biti ohrabrujuća poruka za Srbiju i njene građane i jasan signal da evropske države Srbiju smatraju budućim ravnopravnim članom Unije.

Predsednica vlade ukazala je na to da je Srbija spremna za brže otvaranje poglavlja imajući u vidu da je vlada u proteklom periodu posvećeno radila na reformskim procesima u državi.

Ona je istakla da krajnji cilj reformi koje Vlada Srbije sprovodi nije samo punopravno članstvo u Evropskoj uniji, već su i mehanizam unutrašnjeg razvoja društva.

Na sastanku je istaknuto da je za dalji napredak neophodno usmeriti sve napore na rešavanje pitanja oko najvažnijih poglavlja - 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i nastaviti reformu pravosuđa.

Brnabić je istakla da se regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima nalaze među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, navodeći spremnost Srbije za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog i saradnju kroz regionalne inicijative.

Premijerka je podsetila da ohrabruje i najava Bugarske da tokom svog predsedavanja Savetu Evropske unije stavi akcenat na bolje povezivanje Zapadnog Balkana sa Unijom i davanje jasnije perspektive članstva celokupnom regionu.

Tajani je naveo da Evropska unija podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao jedinom sigurnom putu ka stabilnosti čitavog region.

Sagovornici su se složili da je važno zajednički raditi na unapređenju institucionalne saradnje Srbije i Evropskog parlamenta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track