NAPREDNI KLUB: U Srbiji postoje jake snage koje urušavaju prava građana i ustanove
Foto: Beta/Medija centar Beograd

analiza stanja

NAPREDNI KLUB: U Srbiji postoje jake snage koje urušavaju prava građana i ustanove

Politika -

Postoje snažne snage koje ograničavaju demokratska prava građana i urušavaju demokratske ustanove u Srbiji, zaključak je Izveštaja o stanju demokratije u Srbiji u 2017. godini, koji je Napredni klub danas predstavio.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić je na predstavljanju tog izveštaja rekao da postoje mnogi elementi "urušavanja" demokratije u Srbiji.

"Došlo je do potpunog ograničavanja medijskih sloboda, urušavanja javnih servisa i zloupotrebe prilikom uticaja na privatne medije", kazao je Antić.

On je dodao da Srbija kasni "kako i Vlada priznaje" sa reformama neophodnim za zatvaranje poglavlja 23. i 24. pregovora sa Evropskom Unijom (EU), a koja se odnose na vladavinu prava.

"U ovom trenutku je teško očekivati da Srbija u narednim godinama reši velike probleme koji su pred njom", istakao je Antić, koji je i član Političkog saveta Narodne stranke.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da se u Izveštaju konstatuje da je današnja situacija u Srbiji "izuzetno zabrinjavajuća".

"Mi preživljavamo period galopirajućeg poniranja u svim oblastima, bilo da je reč o ekonomiji, vrednostima ali svakako kada je reč o demokratiji", rekao je Jeremić i dodao da se Srbija "ubrzano udaljava od evropskih standarda društva umesto da im se približava".

Prema njegovim rečima, jedan od dokaza za to je i plan Evropske komisije za vraćanje takozvanog platno-viznog režima za putovanje građana Srbije u zemlje EU.

"Ako imate zemlju koja se navodno približava ispunjavanju kriterijuma za članstvo u ; EU, tada ne planirate da u roku od dve ili tri godine pooštrite vizni režim", istakao je Jeremić.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Beta/Medija centar Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track