BIVŠI MINISTAR POLICIJE RS OPTUŽEN ZBOG SREBRENICE: Sud BiH tereti Tomu Kovača da je nadzirao policiju koja je učestvovala u zločinu
Foto: Printscreen Youtube

optužnica

BIVŠI MINISTAR POLICIJE RS OPTUŽEN ZBOG SREBRENICE: Sud BiH tereti Tomu Kovača da je nadzirao policiju koja je učestvovala u zločinu

Politika -

Sud u BiH potvrdio optužnicu za Srebrenicu protiv bivšeg ministra policije RS

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Tome Kovača (58) kojom se tereti za genocid u Srebrenici. Optužnicom, Kovaču se na teret stavlja da je od 6. jula do 1. novembra 1995. godine kao komandant Štaba policijskih snaga, te kao ministar i zamenik ministra MUP RS, držao pod nazorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima na području zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

"Radi se o krivičnim delima opisanim u 13 tačaka optužnice, kojima je dat znatan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata", saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Kovač ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH, i vlasnik je kompanije "Aleksandrija" u Beogradu.

Tomo Kovač je ranije za "Novosti" rekao da je čist, te da je optužnica podignuta na osnovu falsifikovanih dokaza.

"Ta optužnica je deo političke igre koja se vodi protiv mene, jer sam javno progovorio o izdajama i podvalama prema srpskom narodu", rekao je Kovač, navodeći da je bio prvi Srbin koji je vodio istragu oko događaja u Srebrenici.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Foto Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track