POLITIČKE STRANKE ŠOKIRANE IZJAVOM SULEJMANA UGLJANINA: Ako mu ne odgovara da živi u Srbiji, vrata su mu širom otvorena!
Foto: Aleksandar Jovanović

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća rekao da je Srbija genocidna tvorevina

POLITIČKE STRANKE ŠOKIRANE IZJAVOM SULEJMANA UGLJANINA: Ako mu ne odgovara da živi u Srbiji, vrata su mu širom otvorena!

Politika -

Pokret Dveri ocenio je danas da bi Srbija morala hitno da reaguje na izjave Sulejmana Ugljanina da je Srbija genocidna tvorevina sa neprihvatljivim imenom i načinom organizacije i da bi on, da je Srbija ozbiljna država, odavno bio na informativnom razgovoru.

foto: Zorana Jevtić

"Vreme je da ovom čoveku neko ozbiljno skrene pažnju na ponašanje, jer je očigledno da je ova izjava krivično delo. Dveri mu poručuju ako mu ne odgovara da živi u Srbiji vrata su mu širom otvorena, a Dveri se prve nude da mu kupe autobusku kartu, a može i avionsku, ali u jednom smeru", naveo je u pisanoj izjavi član Predsedništva Dveri iz Raške oblasti Borko Puškić.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je juče da Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu. On je rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja "genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije".

Jovanović (DSS): Skandalozna izjava Ugljanina da je Srbija za Bošnjake genocidna tvorevina

"Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU)", rekao je Ugljanin.

Puškić je ocenio da Ugljanin očigledno ima zadatak da uz podršku iz zapadnih ambasada i stranih službi vre]a i provocira, negirajući srpsku državu.

foto: Aleksandar Jovanović

"Žalosno je to što nijedna politička stranka koja predstavlja muslimane ne osudjuje ovo divljaštvo i što od dve zvanične Islamske zajednice na prostoru srpske države nema ni jedne reči koje osudjuju andidržavno delovanje predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća, koji permanentno zloupotrebljava manjinska nacionalna prava. ;Postavlja se pitanje da li postoji Tužilaštvo u ovoj državi ili ne?!", upitao je Puškić.

I Pokret obnove Kraljevine Srbije osudio je Ugljaninovu izjavu kao novu provokaciju i uvredu srpskom narodu.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

"Čija je zemlja na kojoj živi Sulejman Ugljanin i njegovi sunarodnici, još u 11. veku je odredio veliki župan Stefan Nemanja, naziv je dao njegov sin kralj Stefan Prvovenčani, a konačan status potvrdio kralj Petar I Karadjordjević nakon Prvog balkanskog rata. Kada bi Ugljanin prihvatio istorijsku činjenicu da su Bošnjaci sa prostora Sandžaka srpskog porekla, islamske veroispovesti koju su primili od Turaka za vreme okupacije, automatski bi svi Bošnjaci bili i konstitutivni narod", navodi se u saopštenju te organizacije.

Pokret obnove Kraljevine Srbije naveo je da poštuje Ugljaninov izbor da se izjašnjava kako želi i da bude šta želi po nacionalnosti i upitao da li bi se Ugljaninu više svideo naziv Kraljevina Srbija, s obzirom da je ta država u prošlosti važila za zemlju sa najvećim stepenom prava za sve nacionalne manjine.

SULJO PRIZIVA RAT HOĆE DA OTCEPI SANDŽAK: Ugljanin prolupao, vojsku i policiju nazvao fašistima i četnicima!

"Ugljanin je pre nekoliko meseci pozivao na separatizam Sandžaka, i povlačenje svih srpskih državnih organa. Prethodni poziv na ekstremističku akciju, kao i ovaj novi, zahtevaju reakciju nadležnih organa. Apelujemo na Ugljanina da počne da poštuje Ustav zemlje u kojoj živi i prestane sa bespotrebnim provokacijama koje ništa dobro ne mogu doneti ni Srbima ni Bošnjacima", navodi ta stranka.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track