Vulin: Tači može da priča šta hoće, proces zaustavljanja velike Albanije mora da počne na Kosovu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Okrugli sto o bezbednosnim aspektima kosovskog problema

Vulin: Tači može da priča šta hoće, proces zaustavljanja velike Albanije mora da počne na Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da će "istorijski sporazum" Beograda i Prištine biti postignut ove godine, da on može da govori to što govori, jer je predstavnik jedne teritorije, a ne države.

Vulin je novinarima u pauzi okruglog stola o bezbednosnim i odbrambenim aspektima kosovskog problema, rekao da kao predstavnik ozbiljne države ne može da kaže da li će do toga da dođe.

Kako je istakao, nesporno je da se politika Prištine formuliše u Tirani i zato se rešenje kosovskog pitanja mora tražiti u razgovorima sa Albanijom.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan da prokomentariše novu strategiju Evropske unije o proširenju, Vulin je konstatovao da u tekstu postoji kolizija dva stava i da ne vidi kakva je obaveza Srbije u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma "sa nekim koga ne pominju".

Na pitanje da li je dobio odgovor iz Crne Gore na molbu toj državi da ne šalje vojnike u sastav NATO na Kosovu, Vulin je odgovorio da još nije, ali da je to politička odluka njihovog rukovodstva i videće se kakav će stav imati.

Bilo kakva podrška kosovskoj nezavisnosti za nas je problematična, posebno sa onima sa kojima delimo granicu i sa kojima smo suštinski tako bliski. Mi se u to ne mešamo, ali imamo pravo da iznesemo svoj stav po toj odluci, rekao je on. Vulin je novinarima zamerio što ga pitaju takve stvari, "a propustili su da ga pitaju kako je moguće da je Rustem Beriša član vlade takozvanog Kosova".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je neko ko se predstavlja kao ministar odbrane, čovek koji je 2015. godine pravosnažno osuđen od našeg suda u Nišu za ratne zločine. Bio bih zahvalan svima vama iz medija kad biste malo više rasvetlili tu činjenicu, rekao je on.

Na dodatno pitanje novinara zašto su, ako je tako, poslanici Srpske liste svojim glasovima omogućili da kosovska vlada čiji je Beriša član bude izabrana, Vulin je objasnio da to treba pitati predstavnike Srpske liste, jer oni o tome odlučuju, a ne Beograd.

Nemojte tražiti od Srba na Kosovu da podnose udarce koje vi ovde nećete da podnesete. Ovde niko neće da izađe i kaže međunarodnoj zajednici ovo što ja govorim, nego očekujete od njih koji žive tamo, a ovde ćemo da prenesemo svu odgovornost na njih. Pa nećemo, naglasio je on.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track