Najnovije vesti

POSETIĆE I BEOGRAD: Žan Klod Junker od 25 februara do 1. marta u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu
Foto: Fonet/AP

nakon usvojene strategije EU

POSETIĆE I BEOGRAD: Žan Klod Junker od 25 februara do 1. marta u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu

Politika

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker boraviće u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu od 25. februra do 1. marta, saznaje Tanjug u Briselu.

Posle komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana koji se trenutno nalazi u poseti Srbiji i Crnoj Gori, koje su označene kao lideri evrointegracionog procesa, na Zapadni Balkan dolazi i predsednik Evropske komiisje Žan Klod Junker.

Junker bi između 25. februara i 1. marta trebalo da obiđe svih šest partnera EU u regionu. Poseta predsednika Evropske komisije Zapadnom Balkanu najavaljena je još prošle godine, a u Briselu Junkerov dolazak vide kao deo nastojanja EU da promoviše i podrži proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Prema ranijim najavama, Junker će tokom balkanske turneje posetiti i Beograd, Podgoricu, Prištinu, Sarajevo i Tiranu, a turneju će završi u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Evropski zvaničnici u više navrata su naglašavali da će 2018. godina biti ključna godina u kojoj će se, pogotovo u prvih šest meseci, fokus EU staviti na proširenje i EU integracije Zapadnog Balkana.

Posle usvajanja nove Strategije proširenja i poseta komesara Johanesa Hana i predsednika Junkera, očekuje se da u aprilu Evropska komisija usvoji "paket proširenja" odnosno izveštaje o napretku svih zemalja koje se nalaze u procesu proširenja. Za maj je planiran samit EU i Zapadnog Balkna u Sofiji.

U junu je planirano da Evropski savet usvoji zaključke o proširenju Unije na Zapadni Balkan.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ČUDO ! Evo koliko je teška najmanja ikad rođena beba u Beogradu

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...