Najnovije vesti

Ministarka Joksimović u Zagrebu: Unaprediti saradnju u korišćenju EU fondova
Foto: Marina Lopičić

Zvanična poseta Zagrebu

Ministarka Joksimović u Zagrebu: Unaprediti saradnju u korišćenju EU fondova

Politika

ZAGREB - U sklopu posete delegacije Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa hrvatskim kolegama o jačanju saradnje na sprovođenju programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, kao i Interreg programa transnacionalne saradnje u Dunavskom i Jadransko-jonskom regionu koji se finansiraju iz IPA sredstava Evropske unije.

 

Dogovoren je nastavak uspešne saradnje na zajedničkim projektima prekogranične saradnje kroz održivi razvoj pograničnih opština, povećanje mogućnosti zapošljavanja, promociju biodiverziteta, očuvanje kulturnog nasleđa, kao i kroz proširivanje i unapređenje održivog turizma na korist oba naroda i građana pograničnih područja, saopštilo je Ministarstvo.

foto: Marina Lopičić

Kako je naglašeno, uspešna prekogranična saradnja Hrvatske kao države članice EU, i Srbije kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo, jedan je od upotrebljivijih načina bolje ukupne komunikacije jer se radi o zajedničkim projektima za budućnost.

 

Ministarka Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, podvukla je važnost unapređenja saradnje u oblasti korišćenja fondova Evropske unije, a naročito u pogledu prenošenja iskustava Hrvatske u procesu uspostavljanja institucionalnog okvira i izgradnje administrativnih kapaciteta za postpristupne razvojne fondove.

 

Srbija može da očekuje znatan porast sredstava iz fondova EU, koja će nam biti na raspolaganju po pristupanju, te je namera da se saradnja i razmena dobrih iskustava ojača i u narednom periodu.

 

U tom smislu, istaknut je značaj institucionalnog povezivanja i intenziviranja saradnje Ministarstva za evropske integracije - kao institucije zadužene za uspostavljanje, razvoj i koordinaciju sistema za korišćenje razvojnih fondova EU sa Ministarstvom za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatske, s ciljem jačanja kapaciteta za planiranje i sprovođenje razvojnih fondova.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...