Đukanović: Značajni susreti predsednika Srbije u Zagrebu
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Profesor Fakulteta političkih nauka

Đukanović: Značajni susreti predsednika Srbije u Zagrebu

Politika -

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je danas da Srbija i Hrvatska dve decenije zaostaju u rešavanju određenih pitanja i da je veoma značajno to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Zagrebu sastao i s predsednicom i s premijerom Hrvatske.

"Već dve decenije zaostajemo u procesu rešavanja određenih pitanja koja su uglavnom nasledje oružanih sukoba na tlu bivše Jugoslavije i njenog raspada. Veoma značajno je da se ta pitanja ponovo istaknu i da se da perspektiva njihovog rešavanja", rekao je Đukanović, komentarišući posetu Vučića Hrvatskoj.

On je kazao da sada posle sastanka dva predsednika treba viditi koliko će stvari biti operacionalizovane na nivou dveju vlada.

"Značajno je da se uključe vlade Srbije i Hrvatske kako bi kroz određene bilateralne sporazume odredjeni problemi bili sanirani ili na određeni način rešeni", rekao je Đukanović.

Navodeći da posle 23 godine od okončanja sukoba u Hrvatskoj određena pitanja nisu rešena, Đukanović je dodao da misli da je možda i trebalo da prodje neki protok vremena i da se napravi neka vremenska distanca da bi se krenulo u njihovo rešavanja.

Prema njegovim rečima, značajno je što je Evropska komisija pozdravila susrete u Zagrebu, napominjući da je relaksiranje odnosa Beograda i Zagreba veoma značajna stvar i po regionalnu bezbednost.

Komentarišući dogovor da Srbija i Hrvatska u naredne dve godine pokušaju da reše granične sporove i da će, ako ne bude dogovora, uslediti međunarodna arbitraža, Đukanović je kazao da je prilčno skeptičan kada je u rešavanju pitanje granice.

"Ali, dovoljno je da se obe strane obavežu da se to pitanje prepusti međunarodnoj arbitraži koju bi, za razliku od slovenačko-hrvatskog spora, obe strane priznale", rekao je Đukanović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) TAJ FILM NEĆETE GLEDATI! Vučić odbrusio hrvatskim novinarima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja