Najnovije vesti

Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati
Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

REAGOVANJE

Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati

Politika

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati.

On je, pred sednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekanelara Hajnc Kristijana Štrahea Politici da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Sstraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Sstrahe koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se , kada govori o realnom stanju uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Sstraheova izjava nanela bilo kakvu štetu , te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

"Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati", zaključio je Kurc.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...