Najnovije vesti

(KURIR TV) OVAKO VUČIĆ GOVORI RUSKI: Da izbegnemo zamke i čuvamo prijatelje... Na nama je da završimo ovaj hram
Foto: Vlada Šporčić

Predsednik Srbije održao govor na ruskom u Hramu Svetog Save

(KURIR TV) OVAKO VUČIĆ GOVORI RUSKI: Da izbegnemo zamke i čuvamo prijatelje... Na nama je da završimo ovaj hram

Politika

BEOGRAD - Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji, poručio danas Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na svečanosti otkrivanja mozaika na kupoli Hrama svetog Save.

"Na nama je da završimo ovaj Hram", rekao je Vučić i ukazao da je hram na Vračaru "kuća za sve" i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da da u tom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom .

foto: Vlada Šporčić

- Ova kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Sbrije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas", naglasio je on.

foto: Vlada Šporčić

- Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

- Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti", rekao je predsednik.

foto: Vlada Šporčić

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život. Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Kako je rekao, ovo je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih između dve crkve, dva naroda, dve države - Rusije i Srbije.

foto: Vlada Šporčić

"Potekli smo iz istog plemena, otkrili istu veru, delili iste snove, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće", poručio je Vučić.

Posebno je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u ovom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova...a takođe i Sergeju Lavrovu koji je lično došao da uveliča 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

foto: Vlada Šporčić

"Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva - Milana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića", rekao je Vučić, kojin je zahvalnost uputio i Gaspromnjeftu koji pomaže u izgradnji hrama.

foto: Vlada Šporčić

On je naglasio da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovackci Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Ratovi i uvek samo ratovi i 1912, i 1914. i 1941. godine, pa zatim 90-ih zaustavljali su ovaj poduhvat, ukazao je predsednik Srbije.

foto: Vlada Šporčić

"Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata" podvukao je.

"Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omogućiti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji", zaključio je predsednik Srbije uz poruku "živelo srpsko-rusko prijateljstvo".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...