Najnovije vesti

DAČIĆ UOČI NASTAVKA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Nećemo dozvoliti izmene u sporazumu o ZSO
Foto: Fonet/Marija Đoković

Šef srpske diplomatije odlučan pred sastanak u Briselu

DAČIĆ UOČI NASTAVKA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Nećemo dozvoliti izmene u sporazumu o ZSO

Politika

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu koje Priština namerava da predloži u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

 

Ivica Dačić je u emisiji "Sedmica" na Radio Beogradu istakao da nikakve prepravke sporazuma ne dolaze u obzir.

 

"Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada", istakao je Dačić.

 

On je ocenio da se Priština "igra vatrom" jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji.

 

"I pored svih problema koji postoje, mi učestvujemo u kosovskoj vladi", podsetio je Dačić i dodao da je pravo pitanje da li Priština želi stabilnost ili ne.

 

On je napomenuo da je formulaciju "pravno obavezujući sporazum" izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporazum.

 

"Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj 'pravno obavezujući sporazum' i svi su bili saglasni jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način", istakao je ministar spoljnih poslova.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...