Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! RATKO MLADIĆ PIŠE MEMOARE U TRIBUNALU: Znam ko mi je ubio Anu, sve ću otkriti u knjizi!
Foto: Profimedia

IZNOSI SVOJA SAZNANJA

EKSKLUZIVNO! RATKO MLADIĆ PIŠE MEMOARE U TRIBUNALU: Znam ko mi je ubio Anu, sve ću otkriti u knjizi!

Politika

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS, piše memoare, čiji će deo biti posvećen i njegovoj ćerki Ani (24), za koju general čvrsto veruje da nije izvršila samoubistvo, već da je ubijena u porodičnom stanu!

 

foto: Profimedia

U tim memoarima Mladić će izneti svoja saznanja koja potkrepljuju tezu da mu je ćerka ubijena, ali još nije poznato koliko će daleko ići, kaže u razgovoru za Kurir njegov sin Darko Mladić.


Mnogo podmetanja


On je proteklog vikenda bio kod oca sa sinom Stefanom (12) i kaže da general Mladić piše dnevnike koji će mu biti kostur za memoare.


- U memoarima će u prvom planu biti ono što se dešavalo u Hrvatskoj i Bosni kada je bio na komandnim dužnostima. To će biti težišno. On se sada fokusirao više na ratni period, da to iz svog ugla što bolje opiše i da svoj komentar na to. Biće reči o svemu, i o Srebrenici - kaže Darko Mladić.

 

DARKO MLADIĆ: Ne znam da li će otac napisati na koga sumnja da je ubio moju sestru
DARKO MLADIĆ: Ne znam da li će otac napisati na koga sumnja da je ubio moju sestrufoto: Zorana Jevtić

Iako je general ranije uporno izbegavao da priča o porodičnoj tragediji, kada se, prema zvaničnom izveštaju, ćerka Ana, najbolji student medicine, ubila iz njegovog pištolja, sada će deo knjige posvetiti i toj temi.


- Naravno da je teško. Međutim, kako se u medijima pojavilo mnogo falsifikata i pogrešnih tumačenja, on će sada opisati ono što smatra da se najverovatnije dogodilo. Bilo je previše tih podmetanja i to je samo još jedan od pokazatelja koliko se manipulisalo svime što je vezano za njega, pa i tom porodičnom tragedijom - kaže sin bivšeg komandanta Vojske RS, a na pitanje da li general Mladić dovodi pod znak pitanja zvanično saopštenje da je u pitanju samoubistvo njegove ćerke, on kaže:

 

Tajnu odnela  u grob... Ana sa ocem Ratkom i majkom Bosiljkom
Tajnu odnela u grob... Ana sa ocem Ratkom i majkom Bosiljkomfoto: Privatna Arhiva

- Naravno. Ratko smatra da je ona ubijena.


Da li će Mladić u memoarima navesti i na koga sumnja da stoji iza ubistva njegove ćerke, Darko Mladić kaže da to ne zna.


- Ne znam koliko će detaljno ići, ali opisaće ono što on bude smatrao da treba u tom trenutku - navodi on.


Darko Mladić još dodaje da generalu sporo ide pisanje zbog njegovog zdravstvenog stanja.


- Tražio sam od njega da to, ako može, malo ubrza, ali rekao mi je da mu je jako teško da piše - navodi sin bivšeg komandanta Vojske RS.


Očekuje da ga puste


On dodaje da i Mladić očekuje da ga sud pusti da se leči u Srbiji.


- Na tužiočev zahtev juče smo podneli odgovor. Priložili smo preko 20 snimaka gde su stručnjaci, radiolozi morali olovkom da ukazuju (na snimku) gde se nalaze moždani udari i da je između 2013. i 2017. imao najmanje 20 novih udara. Nadamo se da sud neće to ignorisati. I on očekuje da ga puste na lečenje, jer je to bukvalno nešto što će mu spasti život - navodi on.


Ana Mladić se, prema zvaničnoj verziji, ubila 24. marta 1994.

Obradovao se poseti

UNUKU PRIČAO KAKO JE ČUVAO OVCE


Darko Mladić kaže da se njegov otac tokom posete najviše obradovao što je video unuka Stefana posle šest meseci.


- Najviše vremena je proveo sa unukom, igrali su šah, Stefan je pravio trikove s kartama, pričali te porodične priče... Pričao je unuku kako je on živeo sa 12 godina, koliko je to teško vreme bilo. Važno je da današnja deca, koja ipak imaju udobniji život, znaju kako se posle rata teško živelo, da je njegov deda sa 12 godina više bio gladan nego sit, da je morao da uči u školi i posle škole čuva ovce, a da je uspeo da postane vrhunski svetski general - kaže on.

foto: Nebojša Mandić

Strogi… Plaše se da se ne ubije

UZELI MU PENKALO NELE KUBUROVIĆ


Nela Kuburović, ministarka pravde, poslala je Mladiću u Hag komplet za pisanje - penkalo za memoare na kojima radi. Međutim, uprava Tribunala mu nije dozvolila da zadrži poklon, zbog čega ga je njegov sin vratio u Beograd.


- Taj komplet mu nisu dozvolili da uzme, pa je on tražio da ga daju meni. Nisu mu ga dali jer je u kompletu, pored nalivpera, bila i tinta u staklenoj bočici, a kako se Praljak otrovao, sad su zabrinuti za bezbednost. Mislim da je to malo smešno... - kaže Darko Mladić.

 

 

foto: Kurir

 

Kurir / Katarina Blagović

 

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...