Najnovije vesti

ŠEF DIPLOMATIJE BURUNDIJA: Evo zašto smo povukli priznanje Kosova
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

Alan Aime Njamitve

ŠEF DIPLOMATIJE BURUNDIJA: Evo zašto smo povukli priznanje Kosova

Politika

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je šef srpske diplomatije nudio Burundiju oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju Kosova, uprkos tome što je ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve u izjavi za Glas Amerike odbacio navode o bilo kakvim uticajima ili pritiscima.

"Burundi je 2012. godine priznao Kosovo kao nezavisnu državu, ali u međuvremenu smo imali priliku da preispitamo našu poziciju i ustanovili smo da je jedino dobro da ponovo razmotrimo tu poziciju i jačamo dobre i odlične odnose koji su već postojali između bivše Jugoslavije i Burundija", rekao je šef diplomatije Burundija nedavno za Glas Amerike.

Diplomatski odnosi između SFRJ i Burundija uspostavljeni su 1962. godine odmah pošto je ta zemlja stekla nezavisnost, tako da je jedino ispravno bilo da Burundi jača veze koje su uspešno postojale između dve zemlje odnosno sa Republikom Srbijom koja je pravni naslednik Jugoslavije, objasnio je on.

"Vratili smo se na našu poziciju od pre 2012, što znači da imamo odnose samo sa Republikom Srbijom", naglasio je Njamitve.

On je podsetio da Kosovo nisu priznale ni Rusija, Kina, Indija, najvažnije afričke zemlje, odnosno jedna trećina populacije.

Takođe je odbacio navode da je bilo pritisaka na Burundi da povuče priznanje Kosova.

"Nikakvog uticaja međunarodne zajednice, a ni supersila nije bilo. Nikakvog pritiska, reč je samo o preispitivanju spoljnopolitičke pozicije a to je nešto što se stalno dešava", rekao je šef diplomatije Burundija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je pre deset dana, a nakon posete Burundiju, da je iz te afričke zemlje doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) JEZIVA NESREĆA NA PRUZI KOD VRANJSKE BANJE: Voz razneo automobil u paramparčad, lokomotiva izletela iz šina!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...