ČEŠKI POSLANIK JAROSLAV FOLDINA: Nezavisnost Kosova suprotna međunarodnom pravu
Foto: Printscreen YT

inicijativa

ČEŠKI POSLANIK JAROSLAV FOLDINA: Nezavisnost Kosova suprotna međunarodnom pravu

Politika -

BEOGRAD - Jedan od pokretača inicijative za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova od strane Češke Republike, poslanik Jaroslav Foldina poručio je danas da je cilj te inicijative da se ukaže da je to proglašenje bilo protivno međunarodnom pravu Podsetio je da se svake godine u centru Praga organizuju protesti sa transparentima "Kosovo je Srbija" u znak podrške, kao i da oni nailaze na oduševljenje srpskih turista koji dolaze u Češku.

foto: Aleksandar Jovanović

"Češka je na ličnom primeru upoznata sa kršenjem prava od strane međunarodne zajednice, i iz tog razloga nastojimo da ona pomogne Srbiji u rešavanju problema sa KiM" kazao je Foldina na tribini Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Prisutnima se obratio i češki političar i diplomata Jan Kavan , jedan od prvih potpisnika inicijative, koji je rekao da veruje u uspeh inicijative.

"Mi smo jasno protiv ucene EU koja zahteva priznanje Kosova kao uslov ulaska u Uniju , kao što smo i protiv uslovljavanja članica EU članstvom u NATO - u", podvukao je Kavan.

On je govoreći o priznanju od strane Češke, naglasio i da je ta zemlja jasno ignorisala poziciju parlamenta, u kojem, dodaje, većina poslanika nije za to glasala.

foto: Fonet/Imre Szabo

Češki režiser Vaclav Dvoržak, koji je u našoj zemlji postao poznat nakon snimanja filma "Oteto Kosovo", kazao je da je prilikom pripremanja teksta inicijative za češku vladu, želeo da to bude jasno formulisan tekst - tekst iz kojeg će svi da shvate kršenje međunarodnog prava koje je učinjeno.

"Narod u Češkoj propagandom i medijima bio je lažno informisan, nije znao šta se u Srbiji i na Kosovu dešava. Ja posle deset godina imam potrebu da širim tu istinu", poručio je režiser.

Dvoržak je najavio novi film koji će snimiti o Srebrenici, a u kojem, kaže, neće voditi računa da se politički prilagodi situaciji, već će preneti samo istinu.

"Istina je jedna, nema prilagođavanja", istakao je on.

Tribini je prisustvovao i savetnik za Balkan češkog poslanika Foldine, koji je rekao da se peticija o povlačenju priznanja ne obraća ni levičarima ni dešničarima, već poručuje ljudima da je "rušenjem međunarodnog prava otvorena Pandorina kutija", te da postoje veliki rizici.

On je dodao i da je Srbija, zahvaljujući sadasnjoj vlasti, popravila odnose sa međunarodnom zajednicom, i sada su joj "data krila" da pokuša više da uradi.

foto: AP

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, Živadin Jovanović zatvorio je tribinu rekavši da nije dobro što su predstavnici Srbije prestali da se pozivaju na Rezoluciju 12.44.

"Pretpostavljam da je to zato što nepozivanje na Rezoluciju 12.44 odgovara Prištini", kazao je Jovanović i dodao da je napuštanje pravnog terena nedopustivo, te da se Srbija stalno mora pozivati na tu Rezoluciju.

Jovanović je dodao da se po pitanju KiM mora napraviti prava strategija, koja se neće svoditi samo na "mi nećemo priznati".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track