VUČIĆ O REŠENJU KOSMETSKOG PITANJA: Igramo šah bez dame i topa!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik o južnoj srpskoj pokrajini

VUČIĆ O REŠENJU KOSMETSKOG PITANJA: Igramo šah bez dame i topa!

Politika -

Pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralja sateramo u ćošak, a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi, navodi šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, kad je reč o Kosovu i Metohiji, mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Ističe da je spreman da čuje kritiku, ali da je važno naći kompromisno rešenje.

Gostujući u Dnevniku RTS, on je naveo da je Nemačka, koju je posetio pre dva dana, priznala nezavisnost Kosova, ali da veruje da ga kancelarka Angela Merkel nije kritikovala, jer je poštovala njegovu hrabrost da iznese drugačija viđenja i rešenja koja nisu stereotipna.

foto: AP

Čeka nas dosta posla

PODRŠKA NEMAČKE STRAHOVITA PREDNOST

Vučić je rekao da nas posle lokalnih izbora čeka mnogo važnog i teškog posla, a upitan da li nas obavezuje na nešto podrška Nemačke, koja je u razgovoru s kancelarkom Merkel potvrđena, poručio je:

- Ne očekujem lake odluke, ali od tih teških odluka zavisi naš napredak ka EU, ali i budućnost naše dece.

Srbija gubila u prošlosti

On je, takođe, otkrio da je Merkelova saslušala šta je imao da kaže o Kosmetu.

- Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralja sateramo u ćošak, a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi - objasnio je Vučić.

Kako je dodao, Srbija je u prošlosti gubila i ništa nije na našoj strani, te je teško razumeti primedbe u kojima „kibiceri ne bi da preuzmu odgovornost, već čekaju da budete poraženi“. Dodaje da ne misli, za razliku od svih drugih, da vreme radi za nas.

Na pitanje ima li u Prištini pomaka ka kompromisu, budući da se tamo najavljuje diplomatska ofanziva kako bi se preostalih pet članica EU ubedilo da treba da priznaju nezavisnost Kosova, Vučić kaže da je to smešno, kao i da su to sve njihove interne igre.

Veliki proces

Naveo je da ne vidi posvećenost Prištine kad je reč o dolasku do kompromisnog rešenja:

- Ja ne vidim ni snagu ni posvećenost njihovu, ali se nadam da će toga biti u budućnosti. Nije ovo pitanje od jednog dana ili od dva meseca i ništa se neće rešiti ni za dan ni za mesec ni za dva. Ovo je jedan veliki proces u kojem mi moramo da razmišljamo o sebi, da vidimo šta je to što je realno, da vidimo možemo li do toga da dođemo ili ne možemo.

Danas u Sofiji

SUSRET S MOGERINIJEVOM I HAŠIMOM TAČIJEM

Predsednik Srbije će danas boraviti u Sofiji, gde će se sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i liderima zapadnog Balkana. Na pitanje da li će se sastati i s Hašimom Tačijem, Vučić kaže: „Pretpostavljam.“

foto: Christos DOGAS

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Christos DOGAS, AP, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track