SLOVAČKI ŠEF DIPLOMATIJE PORUČIO NAKON RAZGOVORA SA PREMIJERKOM: Srbija je lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu
Foto: Fonet/Vlada Srbije

SUSRET NA VISOKOM NIVOU

SLOVAČKI ŠEF DIPLOMATIJE PORUČIO NAKON RAZGOVORA SA PREMIJERKOM: Srbija je lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivanom Korčokom da je određivanje okvirnog datuma pristupanja Srbije Evropskoj uniji ohrabrujuća i pozitivna odluka, koja će imati pozitivan efekat na dalji proces pristupanja.

Ministar Korčok istakao je da se Slovačka čvrsto zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata kao lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu i Slovačka je čvrsto opredeljena da bude konstruktivan partner Srbiji i podrška na putu ka Evropskoj uniji.

Takođe, Korčok je naglasio da je za Srbiju, ali i Evropsku uniju najvažniji napredak po pitanju vladavine prava i ključna oblast za članstvo u Uniji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka Brnabić zahvalila je slovačkoj vladi na čvrstom stavu kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Korčok je ocenio je da postoji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i izrazio uverenje da će biti pronađeno rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Kada je reč o daljim reformama, Brnabić je istakla da je strateški cilj Srbije jačanje ekonomije i izgradnja moderne države koja počiva na evropskim vrednostima, kao i stvaranje najprivlačnijeg poslovnog okruženja u ovom delu

Evrope.

Prema njenim rečima, fiskalna konsolidacija i stvaranje dugoročne makroekonomske stabilnosti daje povoljnu ekonomsku klimu i dodatnu sigurnost svim stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiji.

Sagovornici su se složili da bilateralne odnose treba razvijati, pre svega, kroz ekonomsku saradnju u oblastima energetike i naučnih inovacija, ističe se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Vlada Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track