Jahjaga: Odluka ISG izraz poverenja u Kosovo

Jahjaga: Odluka ISG izraz poverenja u Kosovo

Politika -
Ova odluka otvara put ravnopravnog partnerstva sa međunarodnom zajednicom, zasnovanog na uzajamnom poštovanju, izjavila je predsednica Kosova

PRIŠTINA - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je ocenila da današnja odluka Međunarodne upravljačke grupe o okončanju nadgledane nezavisnosti predstavlja "izraz poverenja u građane i državu Kosovo", ističući da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji.

"Poverenje u vas, građane Kosova i u našu republiku, jeste plod zajedničkog rada i angažovanja, kojim smo demokratske vrednosti pretvorili u osnovna načela naše državnosti, dokazujući sposobnost i odgovornost za našu državu i naše međunarodne obaveze", kaže se u izjavi Jahjage dostavljenoj medijima.

Ona je navela da odluka ISG "vraća narodu Kosova ono što mu pripada i za šta se žrtvovao"."Ova odluka otvara put ravnopravnog partnerstva sa međunarodnom zajednicom, zasnovanog na uzajamnom poštovanju", dodaje se u izjavi Jahjage.

Ona je u ime institucija, građana Kosova i u svoje lično ime izrazila zahvalnost međunarodnoj zajednice - "SAD, EU i svim prijateljima Kosova za pomoć u oslobođenju Kosova, garantovanju mira i stabilnosti u regionu i danas ispoljenom poverenju da Kosovo može da u potpunosti vlada sobom".

Međunarodna upravljačka grupa, koju čine zemlje koje su priznale Kosovo, odlučila je danas u Beču da okonča nadgledanu nezavisnost i najavila uspostavljanje suvereniteta Kosova na jesen.

Ta odluka znači i ukidanje kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta, koji ističe da će vlasti u Prištini preuzeti odgovornost, a da će - kad je reč o međunarodnoj zajednici - "EU postepeno postati glavni akter" u pokrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track