POLEMIKA U SKUPŠTINI: Da li se Srbija pretvara u sigurnu kuću za kriminalce, ko je poslovao u Hercegovačkoj, da li se sprema prijem novog talasa migranata, i kako da i Ruskinje i Albanke udate u Srbiji dobiju državljanstvo
Foto: Fonet

burno, kao i uvek

POLEMIKA U SKUPŠTINI: Da li se Srbija pretvara u sigurnu kuću za kriminalce, ko je poslovao u Hercegovačkoj, da li se sprema prijem novog talasa migranata, i kako da i Ruskinje i Albanke udate u Srbiji dobiju državljanstvo

Politika -

BEOGRAD, 07. mart 2018. (FoNet) - U Skupštini Srbije danas je, u toku rasprave o setu zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, došlo do polemike između šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marka Đurišića i funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) o investitorima, ubistvima, slučaju Savamala.

Đurišić je, komentarišući predložene zakone, naveo da je Predlog zakona o nacionalnom DNK registru loš, ali da poslanici neće imati prilike o njemu da raspravljaju u pojedinostima, zato što će se raspravljati o strancima i investitorima.

On je upitao da li su stranci i investotori Cvetan Vasilev iz Bugarske, koji se krije u Srbiji.

Đurišić je rekao da je Vasilev, i pored poternice koja je za njim raspisana i u Bugarskoj i pored evropske poternice, u Srbiji privatizovao firme, javljao se na konkurse, dobijao poslove sa državom, kao i “neki biznismen Gica iz Rumunije”, koji je prijatelj SNS i koji je dobijao poslove od Ministarstva finansija.

foto: Printscreen RTS

On je pitao da li se Srbija pretvara u sigurnu kuću za kriminalce.

Đurišić je rekao da izmene i dopune Zakona o policiji omogućavaju ministru da sam zaposli ljude iz svoje stranke van konkursa, kao i bezbednosnu proveru ne samo onih koji se zapošljavaju u MUP, već i osoba u neposrednom okruženju lica koje se bezbednosno štiti.

“Dolazimo u situaciju da će svaki građanin moći da bude proveravan od strane MUP, a znamo gde to vodi. Znamo države u kojima se država na takav način odnosila prema ljudskim pravima građana I kako su se stvari u tim državama završavale. Možemo da ih zovemo fašizmom”, rekao je Đurišić.

On je pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da li je moguće da je u slučaju Savamala suspendovan Ustav na nekoliko sati, da su maskirane osobe rušile nečiju privatnu imovinu i držale zarobljene građane.

Stefanović je, odgovarajući Đurišiću, rekao da je moguće zapošljavanje bez konkursa samo u slučajevima dece poginulih i ranjenih policajaca.

On je rekao da su ključni investitori u vreme bivše vlasti bili uglavnom iz Crne Gore i to iz dva, tri klana.

foto: Narodna skupština Youtube printscreen

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović se uključio u raspravu i rekao da se SNS imputira fašizam, navodeći da je fašizam kada se Ranku Paniću, policijskim čizmama smrska lobanja, što se dogodilo u vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić.

“U vreme Borisa Tadića, Marka Đurišića i svih ostalih dosista ubijeni su visoko pozicionirani policijski službenici Marko Gavrilović Gavra 2001, godine, 2002.

godine Boško Buha i Nenad Batočanin. To je sve bilo u vreme kada je Srbija bila pod vlašću, sada izgleda pokojne DS”, rekao je Martinović i dodao da je u to vreme ubijen i Zoran Đinđić.

On je rekao da je vlasnik nelegalno podignutih objekata u Hercegovačkoj ulici bio Vladimir Marković iz DS, član Gradskog veća za saobraćaj do 2008. godine, koji je sa svojim italijanskim partnerom u tim objektima, bez plaćanja poreza, struje, taksi imao dispečerski centar “Peroni”.

foto: Dragana Udovičić

Martinović je rekao da su poslovni partneri bivše vlasti bili i Dragoljub Marković-“Krmivo produkt”, Ljubiša Buha Čume, koji je imao ekskluzivno pravo na asfaltiranje, a da je Legija do 2003. godine bio njihov najveći prijatelj.

“Ja gospodina Legiju i nikoga iz zemunskog klana nisam video, ali vaš ministar Lončar ima slike sa njima. Od zemunskog klana kupovao je stan”, rekao je

Đurišić i dodao da bi SNS to trebalo da objasni građanima Srbije.

“Ako hoćete da odgovorite ko je odgovoran za ubistva Gavrilovića, Buhe i svih ostalih, hajde da krenemo od toga ko je ubio Olivera Ivanovića”, naveo je Đurišić.

Martinović je rekao da, prošle godine kada je opozicija protestovala, zato što je navodno bila nezadovoljna rezultatima izbora, na ulicama nije bilo policajaca, ali su u vreme DS, u julu 2008. godine, na mirne ljude, koji su protestovali protiv Borisa Tadića, poslate specijalne jedinice i na njih su bacani bojni otrovi.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da su predstavnici vlasti sve vreme dobacivali Đurišiću dok je govorio i nazivali ga pogrdnim imenima, kao i da su mu rekli da je đubre, ali predsedavajući sednicom Veroljub Arsić nije reagovao na to.

“Budite spremni na to da čujete i stavove i kritike opozicije, bez uvrede i vređanja”, rekao je Aleksić i poručio vladajućoj većini da se suoči da istinom i kaže je građanima Srbije, a ne da vređaju poslanike.

Arsić mu je odgovorio da bi i opozija već jednom trebalo da se suoči sa tim ko je šta radio i dodao da je i on bio učesnik nekih događaja iz tog vremena i jako dobro zna šta je istina.

foto: Dragana Udovičić

Đurišić je rekao novinarima da je 34 poslanika SNS na prvih deset članova Predloga Zakona o strancima, koji je i prva tačka dnevnog reda, podnelo gotovo identične amandmane sa idejom da se kroz 340 amandmana potroši planirano vreme za razmatranje amandmana i da se o drugim amandmanima podnetim na ostale zakone ne raspravlja.

Opozicija u Skupštini Srbije kritikovala Predlog zakona o nacionalnom DNK registru

Opozicioni poslanici su danas tokom rasprave u Skupštini Srbije ocenili da je Predlog zakona o nacionalnom DNK registru loš i da se njime krše ljudska prava.

"Jedinstveni registar genetskih podataka svih lica, nezavisno od toga da li su oni izvršioci teških krivičnih dela ili su izvršioci u pokušaju ili su žrtve, da li se radi o ponuletnim ili maloletnim osobama, pa sve to kada se nalazi zajedno, nije dobro i može da ugrožava ljudska prava tih ljudi", rekla je Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija.

foto: Profimedia

Podsetila je da su to i zamerke Poverenika za informacije od javnog značaja koji se obraćao MUP-u i skupštinskim odborima, ali da nije bilo nikakvog odgovora.

Predložena rešenja su, po njenim rečima, apsolutno sporna i sa stanovišta standarda o pravu na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, i u koliziji su sa Ustavom Srbije i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Slične kritike DNK registra je izneo poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić koji je takodje negodovao jer se zakonom isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, i odraslih i dece.

"Po ovom zakonu će nečiji DNK materijal koji se nadje tamo možda kao neka žrtva, i da ostane. Da li ćemo ga obrisati? Ne može DNK žrtve da budu u istom registru i da se isto tretira kao DNK počinicoa krivičnog dela. Vi to ovim zakonom niste regulisali na pravni način i zato je ovaj zakon loš", ocenio je Djurišić.

foto: Marina Lopičić

O izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu govorio je lider radikala Vojislav Šešelj koji je ocenio da postoje mnogobrojni problemi koji se moraju rešiti, poput problema mešovitih brakova.

On je kazao da iz Rusije dolaze mladići i devojke koji sklapaju brak s državljanima Srbije, a da mnogi nisu potom stekli državljanstvo Srbije iako u tim brakovima imaju decu.

Po njegovim rečima, potrebno je prepraviti zakon i omogućiti da svako ko provede dve-tri godine u braku, pogotovo ko dobije decu, ima pravo na državljanstvo.

"Imamo i polupusta sela u kojima se momci, već u podmaklim godinama, žene Albankama. Te Albanke muku muče da dobiju državljanstvo, desi se da muž pogine ili umre, a one ostaju sa dvoje, troje dece bez državljanstva", rekao je Šešelj.

foto: Printscreen

Poslanici opozicije danas su kritikovali to što je rasprava o 18 tačaka objedinjena, i što su poslanici vladajuće većine podneli više od 300 amandmana na prvih deset članova Predloga zakona o strancima, čime žele, kako smatra opozicvija, da onemoguće raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Stefanović: Ako se migrantska kriza poveća, Srbija će morati da reaguje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će Srbija pratiti kako se migrantska kriza odvija u budućnosti i da će ako se kriza poveća morati da reaguje."To ne znači oštrije postupanje prema ljudima, već jasnije kriterijume ko može da udje u Srbiju", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije, u kojoj se raspravlja o Zakonu o strancima i Zakonu o azilu.

On je dodao i da "većina gradjana Srbije nikada nije videla migranta" tokom krize.

Šefica poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije – Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da misli da se izmene Zakona o strancima donose kakao bi se stvorio pravni osnov, odnosno pokriće aktuelnoj vlasti da može da organizuje prihvat novog talasa izbeglica koji se sprema iz afričkih i azijskih zemalja.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je zamerio što se predloženim zakonom o azilu daju ogromna prava od školovanja i smeštaja, do uključivanja u tržište rada, dok je u Srbiji, sa druge strane, velik broj nezaposlenih.

(Kurir.rs/FoNet/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track