LIDER DS PODNOSI OSTAVKU: Dragan Šutanovac se povlači iz politike!
Foto: Dragana Udovičić

KRAJ JEDNE ERE Promene u opoziciji posle debakla na izborima

LIDER DS PODNOSI OSTAVKU: Dragan Šutanovac se povlači iz politike!

Politika -

Lider demokrata rešio je da ode sa čela te stranke i povuče se iz političkog života zbog loših izbornih rezultata na proteklim lokalnim izborima

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, odlučio je da zbog loših rezultata na proteklim beogradskim izborima podnese ostavku na tu funkciju i povuče se iz aktivnog političkog života, saznaje Kurir. Šutanovac će, ipak, zadržati člansku kartu DS, kojem je veran dve decenije.

- Šutanovac je definitivno prelomio da podnese ostavku na mesto šefa demokrata i da se povuče iz politike. To je njegova lična odluka, jer je duboko razočaran izbornim debaklom u Beogradu, o čemu se poverio najbližim saradnicima, ali to još nije zvanično saopštio - priča izvor Kurira blizak Šutanovcu.

Predsedništvo DS će, inače, danas održati zajedničku sednicu s poslaničkim klubom, na kojoj će se razmatrati rezultati lokalnih izbora.

- Predviđeno je da Šutanovac podnese izveštaj, ali se ne zna da li će saopštiti svoju odluku o ostavci i povlačenju iz politike - dodaje naš sagovornik.

foto: Printscreen

Šutanovac nije hteo ništa da komentariše, a kako kažu u vrhu DS, njegova odluka je da se uopšte ne oglašava dok se ne razgovara unutra stranke.

Povlačenjem Šutanovca nameće se problem naslednika na čelu DS, koji je u proteklih šest godina izmenio četiri lidera (Boris Tadić, Dragan Đilas, Bojan Pajtić i Šutanovac). Demokrate su dosad praktikovale da šefove biraju među potpredsednicima. Sada su u vrhu partije zamenik predsednika Igor Salak, a potpredsednici Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Branislav Lečić i Jovan Marković.

foto: Zorana Jevtić

Istovremeno, u DS su bili iznenađeni potezom Balše Božovića, koji je podneo ostavku na funkciju predsednika beogradskog odbora DS tako što je poslao dopis u kojem je naveo da „poraz na izborima za Skupštinu Beograda obavezuje da, u ime budućnosti DS, svako ponese deo sopstvene odgovornosti“.

- Kako je DS važniji od svakog pojedinca, a njegova budućnost važna za politički život i demokratsku budućnost Srbije, smatram da je ovaj rezultat pred sve nas stavio obavezu da učinimo sve kako bi se DS ponovo uzdigao i ostvario svoju političku ulogu - naveo je Božović i dodao da je ponosan na dosadašnju zajedničku borbu i rezultate koji su u njoj postignuti:

- Zahvaljujem se svima koji od te borbe nisu odustali i s kojima ću nastaviti da se borim. Mi nikad nismo odustajali i nećemo odustati ni zbog ove izgubljene bitke. Iz ovog poraza moramo izvući pouke i učiniti sve da ponovo osnažimo DS.

DS je, podsetimo, u koaliciji s Novom strankom Zorana Živkovića i SDS Borisa Tadića podržalo svega 2,1 odsto ili oko 18.000 građana, što je u istoriji demokrata najlošiji rezultat u prestonici. Nije se dogodilo, od uvođenja višestranačja, da DS ne pređe cenzus u Beogradu.

Činjenice

DVE I PO GODINE ŠEFOVANJA ŠUTANOVCA

- član je DS od 1997.

- za potpredsednika DS izabran u decembru 2010.

- za predsednika DS izabran 24. septembra 2016.

Promene u DJB, Dverima, DSS

ŠEŠELJ I ČEDA NE DAJU OSTAVKE

Zbog lošeg rezultata na beogradskim izborima svi članovi predsedništva DJB - predsednik Saša Radulović, zamenica predsednika Miroslava Milenović, potpredsednici Dušan Pavlović, Jasmina Nikolić i Aleksandar Stevanović, kao i Vojin Biljić, predsednik beogradskog odbora, i Dimitrije Majkić, generalni sekretar stranke, podneli su ostavke. DJB je osvojio 3,89 odsto glasova s Dverima, čija je poslanica Marija Janjušević izjavila da Predsedništvo tog pokreta još nije analiziralo rezultate izbora, ali da će „promena sigurno biti“:

- Da li će biti personalnih ili promena u programu, obavestićemo javnost.

foto: Marina Lopičić

I Miloš Jovanović, lider DSS, najavio je da će postaviti pitanje svoje odgovornosti i tražiti da mu se izglasa poverenje. Iako su i SRS i LDP ostali ispod cenzusa, lideri tih stranaka Vojislav Šešelj i Čedomir Jovanović ne razmišljaju o ostavkama.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠOKANTNO! ŠUTANOVAC: Janković me zvao u Vučićevu vladu! Nudio mi je mesto ministra policije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja