BORIS TADIĆ:  Stvoriti veliku demokratsku uniju, to je jedini način suprodstaviti se Vučiću
Foto: Dragana Udovičić

ujediniti se

BORIS TADIĆ: Stvoriti veliku demokratsku uniju, to je jedini način suprodstaviti se Vučiću

Politika -

Predsednik SDS Boris Tadić je kazao da treba da se formira velika demokratska unija koju bi činile liste koje su bile oko Demokratske stranke i Dragana Đilasa na beogradskim izborima kao i one liste koje dele istu političku viziju, jer je to, kako je ocenio, jedini način da se suprotstavi "političkom čudovištu" koje je formirao Aleksandar Vučić.

Tadić je na konferenciji za medije rekao da te stranke i novi i mladi lideri treba da sednu za pregovarački sto i da pronađu rešenje za formiranje jedne političke organizacije koja može da se suprotstavi "pošasti Vučićeve vlasti".

foto: Fonet/Marija Oković

"Šta je bilo, bilo je, a šta činiti u budućnosti. Predlažem da se napravi selekcija i novih mladih lidera i novih ideja i politika koje bismo kandidovali pred građanima u budućnosti i smatram da je to jedini odgovor na situaciju sa kojoj se mi suočavamo u ovom trenutku", rekao je Tadić.

On je kazao da bi cilj te organizacije bilo formiranje normalne, demokratske i razvojne Srbije.

"Prošle su godine od ubistva Zorana Đinđića i meseci od ubistva Olivera Ivanovića, da se u najskorije vreme ne bismo našli u takvoj situaciji ovo što predlažem smatram da je jedini način, u suprotnom mi ćemo se sve više navikavati na zlo i na to da su mafijaška ubistva deo svakodnevice", ocenio je Tadić.

Upitan da li to znači ponovo formiranje DOS-a, Tadić je kazao da ne zamišlja to tako već se treba vratiti ideji velike demokratske stranke sa novim idejama.

"Svako od nas je činio grešku i nekoliko velikih prilika je propušteno i moj predlog je da ovog puta ne propustimo šansu, a to je da se napravi politička unija koja će objediniti sve ljudske potencijale, a ja sam spreman da sa svima razgovaram", izjavio je on.

foto: Dragana Udovičić

Tadić je ocenio da je moguće da se ponovo podigne energija, tako što će "iskustvo pobeda" ugraditi u novu organizaciju i nadograditi je novim idejama i ljudima.

Predsednik Socijaldemorkatske stranke (SDS) Boris Tadić kazao je danas da ne postoji istraga političke pozadine ubistva bivšeg premijera Srbije i lidera Demokraske stranke (DS) Zorana Djindjića, niti posebno telo koje se time bavi, jer je već vršena policijska i tužilačka istraga svih koji su učestvovali u organizaciji i podstrekivanju tog ubistva.

"Ne postoji istraga političke pozadine ubistva Djindjića i oni koji na njoj insistiraju zavaravaju narod i unose zabunu sa namerom da ovo društvo ne izadje iz konfliktne situacije", kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, svi koji su neposredni izvršioci ubistva Djindjića ili oni koji su iz političkih stranaka učestvovali u organizaciji i podstrekivanju ubistva su bili deo jedne te iste istrage.

foto: Dragana Udovičić

"Ako je neki političar ili politička stranka učestvovao u zaveri ili podstrekivanju ubistva Zorana Djindjića, oni su bili predmet istrage koja je dovela do osude, zatvaranja i hapšenja", kazao je Tadić i dodao da su predmet istrage bili i Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj i Nebojša Čović.

Tadić je istakao da, ukoliko dodje do novih saznanja da su neki političari učestvovali u tome, da onda treba da se pokrene nova istraga i da se u sudskom postupku dodje do odgovora.

"Postoji samo učešće u ubistvu, zavera pred ubistvo, podstrekivanje i izvršenje ubistva i policija i tužilaštvo vrše istragu za to. To je sva istina i o političkoj pozadini i ubistvu Djindjića", istakao je Tadić.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BIVŠI PREDSEDNIK GORKO ZAPLAKAO NA GROBU UBIJENOG PRIJATELJA: Tadić položio venac za Zorana Đinđića, pa zanemeo od suza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track