Visoki zvaničnik Stejt departmenta u poseti

(KURIR TV) VUČIĆ OŠTRO PREMA AMERIKANCU! Mičel: Kosovo ima pravo na vojsku! Vučić: Ko im daje to pravo!

Politika -
1 / 5 Foto: Vladimir Šporčić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a potom su održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je američki diplomata naveo da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage, a predsednik Srbije je to negirao, navodeći da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova.

Predsednik Vučić je naglasio će se Republika Srbija tome suprotsavljati i dodao da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

foto: Vladimir Šporčić

11.19 - Srbija je spremna da razgovara o kompromisu za rešenje pitanja Kosova, može da prihvati svako kompromisno rešenje, ali poniženje naroda i urušavanje države ne može, izjavio je Vučić, posle sastanka sa Mičelom.

- Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvate i druga i treća strana, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da je Srbija ispunila sve odredbe iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije ni osnovnu - formiranje Zajednice srpskih opština, i najverovatnije to neće ni učiniti.

foto: Printscreen Kurir TV

Naime, Vučić se prvi obratio medijima i zahvalio gostu s kojim je razgovarao dodavši da su pričali o mnogim temama - reformama, ekonomskim pitanjima i privrednoj saradnji i o najvažnijem - Kosovu. Vučić je dodao da su stavovi Srbije i SAD, kada je reč o Kosmetu, različiti po mnogo čemu a ono po čemu se Mičel razlikuje od drugih, dodao je Vučić, jeste to što ne samo da je saslušao naše stavove već je želeo i da ih čuje.

Vučić je dodao i da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma a Priština nije ni jednu jedinu stvar - osnivanje Zajednice srpskih opština. Štaviše, jasno je dala do znanja da to i ne namerava da ispuni uz podršku dela međunarodne zajednice.

foto: Printscreen Kurir TV

Predsednik se zahvalio Mičelu na tome što je iskazao poštovanje prema Srbiji i što je u Prištini bez ustezanja rekao da mora da ispuni uslov iz Brisela koji ima - Zajednicu srpskih opština. Vučić je u izlaganju rekao i da Srbija mora kao i SAD da iskaže svoje neslaganje prema nekim stvarima, te da se neće ponižavati ali da je uvek za kompromis i dogovor.

11.28 - Mičel se zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i dobrodošlici i odmah naglasio da je Srbija okosnica stabilnosti i mira na Balkanu, te da Srbiju i SAD veže 100 godina diplomatskih odnosa i dugo prijateljstvo.

foto: Printscreen Kurir TV

- Mi smo bili saveznici u dva svetska rata, a naš predsednik Vudro Vilson je istakao srpsku zastavu 1918. na Beloj kući i apelovao na Amerikance da se mole za sve Srbe. Američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 18.000 ljudi, a u SAD se doselilo na hiljade Srba koji su obogatili kulturu SAD - dodao je Mičel i rekao da bi želeo da se prijateljstvo Srbije i SAD vrate na stare staze, te da jako poštuje predsednika Vučića i da je s njim imao izuzetno iskren i otvoren razgovor.

foto: Printscreen Kurir TV

11.38 - Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kako Srbija gleda na osnivanje tzv. vojske Kosova s obzirom da je Mičel tu ideju juče otvoreno podržao u Prištini, Vučić je rekao da su SAD priznale Kosovo pa stoga mogu i da traže osnivanje vojske, a Srbija nije i neće to podržati. Vučić je naglasio da nema nijednog dokumenta niti pravnog osnova za osnivanje nekakve kosovske vojske, uključujući i Kumanovski sporazum iz 1999.

Vučić je rekao i da nije tajna da SAD otvoreno podržavaju nezavisnost Kosova, pa i vojsku, te da je za njih to legitimna ideja.

foto: Vladimir Šporčić

- Oni su veliki, a mi mali, njima se može, nama ne može, naši stavovi su različiti, ali imao sam zadovoljstvo da vodim retko iskren razgovor sa Mičelom koji je istinski i iskreno želeo da nas sasluša - rekao je Vučić.

"Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske Kosova"

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

foto: Vladimir Šporčić

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

foto: Vladimir Šporčić

"Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji", poručio je.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada.

"Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira", upitao je Vučić , a zatim poručio: "Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti".

foto: Vladimir Šporčić

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotstavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

"Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu", zaključio je.

"Ni Mičel, ni drugi ne mogu pomoći opoziciji na izborima" Vučić je izjavio danas da je Srbija demokratska zemlja, da je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel dobrodošao u Srbiju i da ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom, ali da opoziciji to neće biti od pomoći.

Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da amrički diplomata u Beogradu ima susret i sa opozicijom, a u Skoplju i Prištini nije imao takve razgovore. "Ja sa tim nemam nikakav problem", naveo je Vučić.

foto: Vladimir Šporčić

Podsetimo, Mičel se jutros u Beogradu sastao s Vučićem, a sinoć i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

foto: Vladimir Šporčić

Pre Vučića, Mičel je jutros razgpovarao i s premijerkom Anom Brnabić.

foto: Vladimir Šporčić

Mičel je u Beograd doputovao sinoć, posle posete Skoplju i Prištini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Kurir TV/Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track