Emisari Klintonove lobiraju za koaliciju SNS-DS

Formiranje Vlade Srbije

Emisari Klintonove lobiraju za koaliciju SNS-DS

Politika -
Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon dolazi u nedelju, 8. jula, a već danas u Beograd stiže njegov zamenik Riker koji će se sastati sa liderima SNS i DS, kako bi procenio da li još može da se dogovori velika koalicija

BEOGRAD - Izaslanici američke državne sekretarke Hilari Klinton, Filip Riker i Filip Gordon, stižu ove sedmice, u odvojenim posetama, u posetu Beogradu, gde će sa ključnim političkim akterima razgovarati o formiranju buduće Vlade Srbije i, kako pišu beoogradski mediji, preneti stav Vašingtona u korist formiranja takozvane velike koalicije. Prema nezvaničnim informacijama, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon dolazi u nedelju, 8. jula, a već danas u Beograd stiže njegov zamenik Riker koji će se sastati sa liderima SNS i DS, kako bi procenio da li još može da se dogovori velika koalicija. Riker će se sastati i sa Dačićem, čije su izjave o Kosovu, prema saznanjima medija, veoma problematične za Vašington. Mediji pišu, naime, da SAD nisu zadovoljne sa Dačićem kao premijerom i da će zato lobirati za vladu velike koalicije. Dolazar Rikera i Gordona predstavlja prvu posetu Srbiji nekog američkog zvaničnika nakon majskih parlamentarnih i predsedničkih izbora i ona se, kako se ocenjuje, može sagledavati u svetlu povećanog interesovanja Vašingtona za razvoj događaja oko formiranja srpske Vlade. Mediji tvrde da je Dačić prošle sedmice pokušao da ostvari telefonski kontakt sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, ali mu to nije pošlo za rukom. Dodaje se da mu je odgovoreno da će prvo morati da se sretne sa visokim američkim službenicima koji će stići u posetu Beogradu. Sumnje da SAD ne gledaju sa odobravanjem na predlog da Dačić bude premijer produbljene su nakon njegove posete Rusiji koja je pokazala zainteresovanost za kupovinu velikih i neprivatizovanih državnih sistema poput EPS-a ili Telekoma. Ta sumnja je pojačana, napominje se, nakon nesporazuma oko Dačićevih vidovdanskih izjava vezanih za povratak snaga bezbednosti na sever Kosova, a posebno je analiziran "skandal" oko zakletve Žandarmerije čiji je autor general Bratislav Dikić. Mediji za Dikića kažu da je Dačićev čovek od poverenja u policiji, koji spada u red oficira na koje Vašinton od ranije ne gleda s blagonaklonošću. Dačić je, naime, naknadnim tumačenjem svojih izjava, kao i osudom zakletve Žandarmerije pokušao da ispravi ove propuste. Navodi se da su pored Vašingtona i pojedine evropske diplomate postale obazrivije kada su u pitanju imenovanja budućih savetnika i ministara od kojih su se neki već potrudili da izazovu određene dileme i strepnje, a mediji u Srbiji već su objavljivali ovakve informacije. Dodaje se i da je borba protiv korupcije i kriminala jedan je od najbitnijih zadataka koji čeka buduću vladu, a za tu borbu ne postoje dovoljne garancije da će biti sprovedena na najbolji mogući način, procenjuje se u američkoj administraciji. Očekuje se da će sva ova pitanja biti tema razgovora koje će narednih dana u Beogradu voditi američke diplomate.

Konačan stav Vašingtona sigurno će imati uticaja i na njihove brojne evropske kolege i vrlo brzo će biti jasno koliko njih će podržati formiranje vlade SNS-SPS-URS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track