Najnovije vesti

MONTGOMERI O FORMIRANJU KOSOVSKE VOJSKE: Što je mnogo, mnogo je!
Foto: Zorana Jevtic

reakcija

MONTGOMERI O FORMIRANJU KOSOVSKE VOJSKE: Što je mnogo, mnogo je!

Politika

Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

"Što je mnogo, mnogo je", uzvratio je Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske - a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podseća da je I sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje I da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

"Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav", kaže Mongtomeri za Tanjug.

Zbog toga, kaže on, "sa ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci 'otupili oštricu tog otpora' i da smo promenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage", kaže bivši američki diplomata.

On upozorava da se u isto vreme dozvoljava da ZSO bude "ni na nebu ni na zemlji".

"Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže:' Ne, ne i ne'. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako", poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslednje zatvoreno.

"Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogho čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo mnogo je", zaključio je Vilijam Montgomeri.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...