AFERA VELIKI BRAT TRESE VLADU SRBIJE: Vulin špijunirao Jadranku i Zoranu! Ministarke: Ko je on da se bavi nama?!
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

SKANDAL U NEMANJINOJ 11

AFERA VELIKI BRAT TRESE VLADU SRBIJE: Vulin špijunirao Jadranku i Zoranu! Ministarke: Ko je on da se bavi nama?!

Politika -

Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, raspisalo je javnu nabavku medija-monitoringa u kojoj, pored aktivnosti i rejtinga ministra odbrane, traži i podatke o radu i rejtingu svih ministara u Vladi Srbije! Koleginice iz Vlade Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović ne razumeju ovakav potez prvog čoveka resora odbrane.

foto: Marina Lopičić

Uz standardne zahteve - pres-kliping, elektronski kliping, veb-kliping, prenos medijskih objava, naslovne strane štampanih medija, alarm-kliping, eksponiranost ministra odbrane na mesečnom nivou u medijima, agencijski servisi, Ministarstvo odbrane zahteva i rejting svih ministara u Vladi RS u medijima. Javna nabavka je raspisana 14. marta 2018.

MIHAJLOVIĆEVA: Ne znam zašto se bavi mojim ili rejtingom bilo kog ministra

- Usluga analize rejtinga ministara u Vladi RS u medijima obuhvata broj, sentiment (tonalitet) svih priloga u kojima se pominju ministri, u svim praćenim medijima, razvrstano prema vrsti, kategoriji i pojedinačnim medijima. Tematika svih priloga u kojima se pominju ministri, u svim praćenim medijima, razvrstano prema vrsti, kategoriji i pojedinačnim medijima - navodi se u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva, kao i da treba da se navede broj i tonalitet priloga i pregled negativnih priloga.

Zatečene... Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović
Zatečene... Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimovićfoto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Bacanje para

Iz Ministarstva odbrane kažu da ne vide ništa čudno u toj stavci, te da to rade godinama (vidi okvir), dok ministri u razgovoru za Kurir priznaju da nisu znali da se njihov kolega sprema da ih stavi na posmatranje.

Zorana Mihajlović, ministarka građevine, kaže da „nije imala pojma“ šta rade u Ministarstvu odbrane, da joj nije jasno šta će Vulinu njen rejting, kao i da nije znala da tako nešto uopšte može da se naruči.

- Imam pres-kliping samo na teme koje vodim, dakle infrastruktura, duing biznis... Ako je to tačno - zaista ne znam zašto se ministar odbrane bavi mojim ili rejtingom bilo kog drugog člana Vlade. Ako je to tačno, onda ja ne moram da trošim novac za pres-kliping, mogu da ga dobijem i iz odbrane! Što je okej - poručila je Mihajlovićeva.

Da će biti pod lupom Ministarstva odbrane, nije znala ni Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Radim pres-kliping samo za svoje ministarstvo

Niko ništa ne zna

- Zaista nisam imala nikakva saznanja o tome. U mom ministarstvu imamo samo pres-kliping i analizu medijskog izveštavanja u vezi s temama koje se tiču našeg ministarstva, i uopšte evropskih integracija, poglavlja, IPA fondova i projekata finansiranih iz IPA fondova. Čak nikad nismo naručili istraživanja rejtinga ministarstva, a ni mog ličnog rejtinga kao ministra. Pratim kroz vesti i sajt Vlade i ministarstva aktivnosti mojih kolega, jer je to deo obavezne informisanosti o aktivnostima cele vlade - navela je ona.

foto: Zorana Jevtić

Rasim Ljajić, ministar trgovine, kaže da nije znao da Ministarstvo odbrane traži takvu analizu, ali da mu uopšte ne smeta, te da verovatno imaju neki razlog.

Dodatno pojašnjenje… Ministarstvo odbrane

TO JE POTPUNO LEGITIMNO

Iz Ministarstva odbrane kažu da se Uprava za odnose s javnošću bavi i analizom medijskog izveštavanja o svim delovima svog sistema, pa tako i o prvom čoveku Ministarstva odbrane, kako bi unapredila svoj rad.

- Dokaz dobrog rada je da ministarstvo i vojska uživaju najviše poverenje i da su u više navrata u akciji „Novinar - vaš prijatelj“ proglašavani za najkomunikativnije. S tim u vezi ističemo da saznanja o medijskim rejtinzima ministara odbrane u Vladi Uprava za odnose s javnošću koristi već deset godina i taj podatak predstavlja samo jedan od desetina pokazatelja medijske eksponiranosti resora odbrane i vojske. Takođe, ukazujemo da se ne radi o ličnom rejtingu, već medijskom rejtingu osoba koje obavljaju javne funkcije, u ovom slučaju ministarsku. Uostalom, različite vrste rejtinga ministara su legitimna ponuda agencija koje su na tržištu i čije podatke su i vaše novine objavljivale u više navrata - navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane.

foto: Fonet/Antonio Ahel

Mladen Šarčević

SVAKO NEK RADI ŠTA VOLI

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže da nije iznenađen saznanjem da se neko od kolega bavi njegovim rejtingom i da ga „baš briga“.

- Neko voli to, šta ću ja s tim. Svako nek radi šta voli. Ja to ne radim, nit me interesuje. Mene interesuje da nastavnici i roditelji ocene da li ovo što ja radim ima smisla ili ne. Ko misli da može bolje, nek izvoli. Pošto u Srbiji svi misle da godinu dana može preko noći, a ne može. Da neko kaže - kuća medijska, šta valja, šta ne valja, koliko puta me neko opomenuo, za mene to nema nikakvog značaja - kazao je Šarčević.

(Kurir.rs/Katarina Blagović/Foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić)

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) „VELIKI BRAT“ U Vladi Srbije! Vulin špijunira Zoranu i Jadranku?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track