VOLI OPLENAC I PONOSAN NA SRPSKE KORENE: Ko je pukovnik Dučić, novi komandant baze Bondstil na Kosovu
Foto: Facebook

DECA MU NOSE SRPSKA IMENA

VOLI OPLENAC I PONOSAN NA SRPSKE KORENE: Ko je pukovnik Dučić, novi komandant baze Bondstil na Kosovu

Politika -

Novi komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova deca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obraćanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

- Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova.

Već ulaskom na Dučićev Fejsbuk profil lako se može videti njegova veza sa Srbijom. Lajkovao je stranicu Srpske pravoslavne crkve u San Dijegu, gde i živi, stranicu "Meet the Serbs" (Upoznaj Srbe), Folklorni ansambl "Morava", kao i srpski klub "Oplenac" iz Toronta.

Ima troje dece - sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

Nik Dučić je završio ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu. Osim toga, drugih podataka o njegovom privatnom životu gotovo da nema.

Poznato je da je bio angažovan u Ukrajini od 2008. do 2010. godine na "bilateralnim poslovima". U istoj zemlji služio je kao komadanat 79. pešadijske brigade, koja je deo Nacionalne garde Kalifornije.

U junu 2017. pomogao je ukrajinskoj vojsci da sagradi novi borbeni centar na zapadu zemlje, koji je trebalo da im pomogne u borbi protiv "separatista iz Donbasa".

Sa njim je iz San Dijega na Kosovo, najdužu mirovnu misiju u istoriji NATO-a, krenulo oko 100 vojnika.

- Volim to. To je kao da ste deo nečeg većeg od sebe. Volim da budem u službi ne samo svom narodu, već i državi.

(Kurir.rs/Blic-D.T. N.L.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track