DRECUN: Od Srbije se očekuje da potvrdi da je status Kosova završena priča
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kim

DRECUN: Od Srbije se očekuje da potvrdi da je status Kosova završena priča

Politika -

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da zapad ne želi da otvori pitanje rešavanja konačnog statusa Kosova jer je za njih to završen proces i od Beograda očekuju da to potvrdi.

"Očigledno da zapad želi da privoli Beograd da napravi ustupak, ne samo da se ne protivi ulasku Kosova u Unesko i Interpol, već da im otvorimo vrata u UN, što za Beograd nije prihvatljivo", rekao je Drecun na RTS i dodao da Srbija treba da nastavi da brani svoje interese uprkos složenoj situaciji.

Prema njegovim rečima, zapad ne želi dugoročno rešenje za Kosovo i zato ne ulazi u razgovor sa Srbijom na tu temu, što ohrabruje Prištinu da ne ispunjava dogovoreno a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"ZSO se koristi kao sredstvo za ucenjivnje, dajete nešto da biste dobilo ono što je ispregovarano", rekao je Drecun i dodao da kosovski problem remeti razvoj Srbije, da ona ne želi da zamrzne taj probem jer bi to Kosovo odvelo u veliku Albaniju, već da ga reši.

Drecun je naveo da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i sve to "uvezati" sa ponašanjem zapada i Prištine. "Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa zapadom", rekao je on.

"Pojačava se pritisak na Srbiju, a u geopolitičkom sučeljavanju SAD i Rusije koristi se kosovski problem", rekao je Drecun.

On je naveo da Beograd u rešavanju kosovskog problema mora da se osloni na zemlje koje razumeju poziciju Srbije, a to su Rusija, Kina, Španija...

Upitan šta bi moglo da se desi ukoliko Srbija ne prihvati ultimatum zapada, Drecun nije odbacio mogućnost izolacije.

"Srbija nastavlja sa politikom da nećemo priznati ovako proglašenu nezavisnost Kosova, da mu nećemo otvoriti vrata UN. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić za takvu politiku traži podršku i čvrsto insistira na tome da naš put ne može ; biti ometan jednostranim ponašanjem Prištine", rekao je Drecun.

Kurir/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track